avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Primul termen informare trimestrială a proprietarilor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Primul termen informare trimestrială a proprietarilor cf. Legii nr. 34/2015

Avand in vedere ca legea e din 11 Martie, publicata in MOF in 12 Martie, pana la ce data ar trebui sa primesc informarea trimestriala?

Maxim până la 1 Iulie, pentru Aprilie+Mai+Iunie, corect?

www.avocatnet.ro/content/art...

Legea nr. 34/2015 - completarea art. 36 din Legea nr. 230/2007 - infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Legea nr. 34/2015 pentru completarea art. 36 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 172 din 12 martie 2015.

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articol unic. - La articolul 36 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 490 din 23 iulie 2007, cu modificarile ulterioare, dupa litera f) se introduce o noua litera, litera g), cu urmatorul cuprins: „g) informarea trimestriala, in scris sau prin posta electronica, a proprietarilor, membrii asociatiei de proprietari, cu privire la situatia financiara cuprinzand toate elementele de cheltuieli, venituri, incasari si plati aferente asociatiei de proprietari, sub semnatura proprie si contrasemnata de presedintele si de cenzorul asociatiei de proprietari.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR, VALERIU-STEFAN ZGONEA
PRESEDINTELE SENATULUI, CALIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TARICEANU

Bucuresti, 11 martie 2015.
Nr. 34.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:17, 16 Iunie 2015
O lege buna este aceea care va fi acceptata de viata.
Sunt atatea legi artificiale nevalidate de viata reala.

In mod normal situatia pe trimestrul doi o am dupa lansarea listei de plata botezata IUNIE.
Nu cred ca aveti dreptate pentru ca, in acest caz, nu aveti in aceasta situatie trimestriala, care trebuie sa cuprinda si luna Iunie, incasarile si eventual platile acestei luni, daca n-au fost facute in avans.
Practic luna Iunie nu este incheiata, operata, ci numai afisata si probabil niste plati din ea facute.
Este vorba despre o situatie Activ-Pasiv, din care oricum nu veti intelege mare lucru, decat daca aveti si documentele care stau la baza intocmirii acetei situatii. Parerea mea este ca este o lege care sa-i puna si mai mult in incurcatura pe proprietari si pe administratori si sa adauge hartii in plus la arhiva Asociatiei, nicidecum sa demonstreze transparenta administrarii imobilului.
Aveti dreptate ca e o lege care prin aplicare, nu lamureste cu nimic proprietarul, nu contribuie cu nimic la gestionarea mai corecta a asociatiilor...
Poate mai corect era sa oblige afisarea semestriala a situatiei elementelor de acti si pasiv, care oricum trebuie depusa semestrial la primarie.
Iar acea situatie (activ-pasiv) este corelata, cele doua parti trebuie sa fie mereu egale si cuprinde toate elementele: casa, banca, fondurile, restrantele, debitori, creditori.....
Dar aceasta noua situatiei nu cuprinde decat patru pozitii: venituri, incasari, plati, cheltuieli. Atat, fara solduri, fara debitori, fara restante, fara furnizori...

Cu privire la intocmirea si afisarea acestei situatii putem sa luam exemplul situatiei soldurilor. Aceasta se intocmeste pentru semestrul I (ianuarie-iunie) si se depune la primarie pana la data de 1 septembrie. Adica pana la doua luni de la sfarsitul primului semestru.

Art. 21( 3) Asociaţiile de proprietari care optează pentru conducerea contabilităţii în partidă simplă vor depune la compartimentele specializate în sprijinirea şi îndrumarea asociaţiilor de proprietari din cadrul consiliilor locale situaţia soldurilor elementelor de activ şi pasiv, întocmită potrivit ordinului ministrului economiei şi finanţelor, până la data de 1 martie pentru situaţia existentă la 31 decembrie şi până la data de 1 septembrie pentru situaţia existentă la 30 iunie. Asociaţiile de proprietari care optează pentru conducerea contabilităţii în partidă dublă vor depune bilanţ contabil, conform prevederilor legale.

Daca tot a aparut aceasta lege si mai mult decat niste indicatii generale nu are acel articol unic, eu am considerat ca pot dezvolta un pic in sensul de a informa proprietarii despre situatia financiara a asociatiei.
Ei pot vedea daca facturile catre furnizori sunt platite, daca obligatiile catre ANAF sunt achitate, ce cheltuieli din fondul de reparatii s-au facut,
Care este situatia fondurilor asociatiei si cat au crescut / scazut trimestrial. Care este situatia restantelor, daca au crescut / scazut trimestrial. Care este situatia soldurilor in casa si banca, daca au crescut / scazut trimestrial.

Am elaborat aceasta dare de seama trimestriala care sa corespunda intrebarilor pe care eu le-as pune unui administrator daca as avea lunar in fata ochilor numai lista de intretinere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce trebuie sa cuprinda un bilant la asociatie ? BEN46 BEN46 Ce trebuie sa cuprinda un bilant la o Asociatie si cine-l intocmeste si verifica ? (vezi toată discuția)
Situatia soldurilor marida marida În situatia soldurilor la data de 30 iunie nu stiu ce trebuie sa trec la rubricile 1.”Actele de plată pe luna în curs, nerepartizate pe membrii ... (vezi toată discuția)
Activ-pasiv... si altele yaguaro_1st yaguaro_1st Prietena mea m-a rugat sa o ajut cu actele asociatiei. Cunosc ceva teorie, m-am intersectat cu acest domeniu dar imi dau seama ca am cateva nelamuriri acum, ... (vezi toată discuția)