Potrivit art. 68 din Legea nr. 36/1995, procedura succesorală notarială poate fi deschisă la cererea oricărei persoane interesate. Nu este nevoie ca cererea să fie formulată de către toţi moştenitorii.
În conformitate cu prevederile art. 75 din Legea nr. 36/1996, notarul public citează pe toate persoanele care au vocaţie la moştenire. Dacă toţi moştenitorii sunt legal citaţi, chiar dacă nu se prezintă, notarul public poate să desfăşoare procedura şi să ajungă la emiterea certificatului de moştenitor.
Numai dacă se prezintă succesorii (toţi sau numai parte dintre ei), iar între aceştia apar neînţelegeri, notarul public va suspenda procedura succesorală notarială, în conformitate cu prevederile art. 78 alin. 1 lit. b) din aceeaşi lege.
o intrebare mica mica
daca perioada de la deces pana la deschiderea succesiunii (parca era un termen de 6luni de la deces), a fost depasita si unul dintre mostenitori deschide succesiunea cine plateste taxele, si daca unul dintre mostenitori nu se prezinta?
Daca mostenitorii nu se inteleg asupra mostenirii, notarul nu poate face partajul. Instanta de judecata ramane singura solutie.
Taxele le achita cine initiaza procesul - taxa de timbru care nu e mare deloc si onorariul avocatului. La terminarea procesului, cheltuielile facute de toate partile se vor compensa.
Daca vreti iesirea din indiviziune si nu va intelegeti nu mai treceti pe la notar ca sa va dea un certificat de mostenitor - nu va ajuta la nimic si cam costa#-o
Partajul poate fi cerut oricand, nu e tinut de vreun termen. Cele 6 luni privesc o exceptie - daca sunt mai multi mostenitori de acelasi fel, unul accepta mostenirea in 6 luni de la data decesului autorului iar celalalt nu face nimic in sensul asta, ultimul nu va primi nimic, va fi considerat strain de mostenire.
Offtopic: Offfff... deja am obosit sa vorbesc de termenul asta.... E o adevarata epidemie:((
Pur si simplu, persoana care VREA mostenirea merge la notar, face cererea de deschidere a procedurii, indica celelate parti care ar fi indreptatite la mostenire...notatul este obligat sa-i citeze si daca lor le e lene sa vina ..la revedere mostenire.... se va elibera certificatul in care va vor fi mentionati mostenitori cei carora nu le lene. Vorba ceea: Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga-n traista.
E mai clar asa? Ca am vazut ca vi s-a raspuns si mai sus, dar ati repetat intrebarea.