avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lichidare dupa demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lichidare dupa demisie

Pe 12 mai am demisionat de la locul de munca, fara preaviz, deoarece eram in perioada de proba, asa ca de pe 13 mai nu am mai lucrat. Pe 1 si pe 15 a lunii se primea avansul, respectiv lichidarea si bonurile de masa. Am lucrat de pe 1 pana pe 12 mai dar astazi, 15 Iunie, ziua in care ar fi trebuit sa primesc lichidarea pentru cele 12 zile lucrate, nu am fost sunat (primeam banii in mana, nu pe card). Ce ma sfatuiti sa fac ? Sa mai astept pana maine ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:53, 15 Iunie 2015
Luati legatura cu angajatorul si va prezentati la casierie sa va ridicati banii.
Asteptati pana maine si daca nu primiti banii , atuncii neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
As vrea sa adaug faptul ca am instiintat angajatorul ca demisionez doar prin forma verbala, nu am scris/semnat nimic. Poate fi din cauza asta ca nu am fost sunat pentru primirea lichidarii ?
Demisia verbala nu are nicio valoare juridica si ici nu paote constitui motiv de neplata a salariului..

Potrivit art.81 alin.1 C.mun., prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

Asadar, legea stipuleaza necesitatea redactării ei în formă scrisă, ceea ce înseamnă că o demisie verbală este inadmisibilă.
Va multumesc pentru raspuns. Nu sunt un expert dar in perioada de proba la noi au mai fost unii care s-au ridicat si au spus "am plecat" si dusi au fost. Poate in perioada de proba nu trebuie semnat nimic. Orice ar fi, eu de pe 13 mai nu am mai fost la munca si nici nu am mai auzit nimic de la ei pentru lichidare.

Alte discuții în legătură

Cerere de lichidare PETROIRAMONANICOLITA PETROIRAMONANICOLITA Buna ziua am lucrat 2 luni la o firma in romania care m-a detasat in italia ca si camerista am avut contract de munca incheiat in romania pe perioada ... (vezi toată discuția)
Sunt obligata sa demisionez Mati1972 Mati1972 Buna seara...va rog sa ma ajutati...lucrez de 7 luni la aceeasi firma iar ieri mi sa spus sa imi scriu demisia deoarece fiica mea care lucreaza in acelasi loc ... (vezi toată discuția)
Nelamurire in cadrul demisiei. ionix2727 ionix2727 Buna ziua AvocatNet.ro, Am ceva nelamuriri in ce consta demisia dintr-o companie. Sunt angajat in aceasta companie de 1 luna si vreo 2 saptamani, conditiile ... (vezi toată discuția)