avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz 20 zile lucratoare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz 20 zile lucratoare

Lucrez in provincie de 8 ani cu contract de munca pe o perioada nedeterminata,am avut o intrerupere de 1 an dupa care am revenit la aceeasi firma dar pe alt post de lucru si cu alta functie, incepand cu data de 03.07.2009 , am primit preaviz de 20 zile, in baza articolului 65 din Codul Muncii. Ce drepturi si obligatii am, avand in vedere ca am domiciliul stabil in Bucuresti, iar locul de munca se afla in Bailesti judetul Dolj ?
Avand in vedere ca domiciliul meu este in Bucuresti , iar in urma concedierii de la actualul loc de munca, am sa-mi caut un alt loc de munca in Bucuresti, am posibilitatea de a cumula cele 80 de ore aferente celor 20 de zile lucratoare prevazute de preaviz, in mai putine zile, pentru a-mi ramane timpul la dispozitie pentru cautarea unui alt loc de munca?Cate salarii compensatorii am dreptul legal sa solicit si sa primesc, conform legii ?In cazul ca imi sunt refuzate solicitarile de catre angajator, ce posibilitate legala de combatere am ?
Si totusi nu pot beneficia legal si de alte drepturi, datorita situatiei mele ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Iulie 2009
Iulyan67, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 13:58, 4 Iulie 2009
Drepturile ca urmare a concedierii:

CCMUN:
Art. 74. -
(2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.

(3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator

Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

Dupa incetarea CIM veti avea dreptul la somaj daca aveti un stagiu de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de la data depunerii dosarului la AJOFM.
Depunerea dosarului de somaj se face la agentia de somaj de la domiciliul dvs,

(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, în termen de 30 de zile de la această dată.
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Somaj catalin07 catalin07 Buna ziua. Lucrez la o firma privata si urmeaza sa-mi incetez relatiile de munca cu aceasta firma. Sunt angajat pe perioada nedeterminata de 2 ani si jumatate ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca? in ce conditii ? superbus superbus Buna ziua. Sunt angajat (inca) al unei societati comerciale cu o vechime in munca de 1 an si 2 luni.(in aceasta societate) Incepand cu data de azi firma ma ... (vezi toată discuția)