avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Termen de predare a permisului de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Termen de predare a permisului de conducere

Buna seara!
Pe data de 09.06.2015 am pierdut procesul in care am contestat procesul verbal. Am fost la politie si mi s-a spus ca-mi trebuie decizia si sa dau declaratie ca nu contest si decizia. De aici nu stiu cum trebuie sa procedez ca am fost la judecatorie si mi s-a spus ca decizia nici nu este tehnoredactata. Ce trebuie sa fac sa nu depasesc cele 15 zile?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: ivasi , utilizator 20:20, 21 August 2019
Multumesc pentru raspuns!
Doamna Gabriela Pintea, poate eu nu inteleg; dar tot nu mi-e clar...
Eu am atacat un porces verbal de suspendare permis, am pierdut pe fond si am facut apel.
Data judecarii apelului a fost in 13.01.2016. Decizia definitiva (pierderea apelului) a fost redactata in data de 26.02.2016 (eu am primit-o putin mai tarziu prin posta dar e irelevant).
Am predat permisul in data de 08.03.2016 (12 zile) - inainte am si sunat la inspectorat sa confirm ca asta e procedura normala - ei mi-au spus sa astept decizia acasa, dupa care sa ma prezint cu permisul si decizia ca sa il predau.
Am primit ulterior acasa ca perioada de suspendare a fost majorata cu 30 de zile datorita nerespectarii prevederilor art. 118 alin.(4) si (5) O.U.G nr. 195/2002.

Mai scrie ca dispozitia poate fii atacata le Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului...
Majorarea este normala? Ce pot face mai departe?

Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 28 Martie 2016
adi_t, utilizator
Termenul de 15 zile în care trebuie să predaţi permisul începe să curgă de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, respectiv data de 13.01.2016, majorarea este normala.
ART. 118*) OUG 195/2002
(1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta.
#M12
(2) Plângerea suspendă executarea amenzilor şi a sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data pronunţării hotărârii judecătoreşti.
#M5
(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin. (1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidenţe şi îi va restitui permisul de conducere.
#M12
(3^1) Hotărârea judecătorească prin care judecătoria soluţionează plângerea este definitivă şi irevocabilă.
(4) În termen de 15 zile de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, contravenientul este obligat să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă pentru a preda permisul de conducere.
#M5
(5) Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut la alin. (4), în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
*) Curtea Constituţională, prin Decizia nr. 500/2012 (#M15), a constatat că dispoziţiile art. 118 alin. (3^1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 sunt neconstituţionale.

Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2016
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Îmi pare rău, însă persoana cu care ați discutat v-a dat o informație greșită. Termenul de 15 zile în care trebuia să predați permisul a început să curgă din data de 13.01.2016, dată la care instanța de apel a pronunțat hotărârea. Aceasta este data la care hotărârea instanței de apel a devenit definitivă. Am scris asta și în mesajul meu de mai sus, din care citez două fragmente:
Termenul de 15 zile în care trebuie să predaţi permisul începe să curgă de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. (...) în situaţia în care o atacaţi cu apel, ea rămâne definitivă la data pronunţării instanţei de apel.

(...) termenul de 15 zile în care trebuie să predaţi permisul începe să curgă de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, (...)

Dvs. ați depus permisul în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii, nu de la pronunțarea ei, data pronunțării fiind data la care hotărârea instanței de apel a rămas definitivă.

Redau mai jos și un fragment din decizia Curții Constituționale nr. 666/2014, fragment din care rezultă cu claritate faptul că termenul în care trebuia să predați permisul începe să curgă din momentul pronunțării hotărârii instanței de apel, nu din momentul comunicării hotărârii.
18. În aceste condiţii, Curtea reţine că, în cazul exercitării căii de atac prevăzute de lege, termenul de 15 zile instituit prin normele supuse controlului de constituţionalitate curge de la momentul pronunţării hotărârii de către instanţa judecătorească învestită cu soluţionarea apelului.

Later edit

Potrivit art. 634, alin. (1), pct. 4 Cod procedură civilă, sunt hotărâri definitive hotărârile date în apel, fără drept de recurs. Ele devin definitive la data pronunțării (art. 634, alin. 2 Cod procedură civilă).
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2016
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc de clarificari, din pacate eu am luat de buna informatia de la IPJ Timis - Timisoara, tocmai asta a fost intrebarea in clar pusa "Trebuie sa asteptat decizia prin posta, sau pot preda acum permisul ?".
Domnul binevoitor a spus ca nu primesc acum permisul, deoarece trebuie sa fie insotit de decizia instantei, sa astept sa vina prin posta si dupa aceea sa ma prezint la permise... :(

Gresala mea... halal functionari

Alte discuții în legătură

Plângere contravențională respinsă. care este termenul în care trebuie să predau permisul? DannielS DannielS Buna ziua, Astazi mi-a fost respinsa plangera contraventionala dar am apel in 30 de zile ...pot preda permisul pentru a nu mai pierde timp sau sunt obligat sa ... (vezi toată discuția)
Mai pot ataca cu recurs hotararea prin care a fost respinsa plangerea? kosmin_2010 kosmin_2010 Un Proces Verbal intocmit de IPJ [Editat] pentru viteza, Eu sincer nu aveam viteza aia, aveam cam cu 10-15 km mai putin care imi salveaza permisul . Instanta ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis faleza faleza am dus permisul la politie in vederea suspendarii,si mi-au dat inca 30 de zile pentru ca am depasit termenul de 15 zile de la data procesului desi in ziua in ... (vezi toată discuția)