avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Recuperare creanțe prin executor judecătoresc de la ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Recuperare creanțe prin executor judecătoresc de la girant.

Bună ziua.
Va adresez o întrebare legat de situația în care se află un coleg de muncă. Undeva prin anul 2004 un fost coleg S.O. a făcut un împrumut bancar în vederea recondiționării casei unde locuieste, credit care s-a aprobat cu ajutorul unui alt coleg S.G. în calitate de girant pentru S.O.
S.O. a plătit respectivul credit timp de 3 ani după care a întrerupt plățile dintr-un motiv pe care nu îl cunosc. La scurt timp după întreruperea plăților datorate de S.O. respectiva bancă a făcut înștiințare ambilor colegi împrumutat/girant, și în urma semnării unui act adițional la bancă atașat creditului respectiv, bancă a trimis la locul de muncă documentul prin care S.O. a acceptat reținerea din salariu a unei sume de bani până la stingerea datoriei.
Problema este ca din 2007 până în 2010 S.O. a plătit din datorie după această dată nu a mai plătit respectivul credit datorită faptului ca i sa desfăcut contractul de muncă disciplinar datorită lipsei de la muncă timp de 3 zile consecutive fără a motiva lipsa.

În urma cu 3 luni S.G. (girantul) a primit în poștă ca este executat judecătoresc cu o datorie de 3500 lei în urma cesionării creditului făcut de S.O. catre o firmă de recuperare a creanțelor datorate la care sau adăugat întârzierile, dobândă acumulata și probabil cheltuielile de judecată.
Din 2010 până în aprilie 2015 S.G. (girantul) nu a primit absolut nici o înștiințare nici de la bancă la care devenise girant pentru S.O. și nici de la firma de recuperare care a cumpărat creanta de la bancă.

Întrebarea pe care o adresez în numele colegului girant S.G.
1.Bancă nu era obligată să someze-instiinteze din nou girantul din momentul în care S.O. nu a mai achitat convenția făcută la bancă în 2007?

2. Firma de recuperare nu era obligată să aducă la cunoștință atât împrumutantul cât și girantul la data cumpărării creanței de către aceasta despre datoria rămasă de plata, eventual să se stabilească o eșalonare a sumei rămase de plata?

3. Executorul judecătoresc nu trebuia să folosească toate pârghiile de recuperare a datoriilor prin ridicarea de bunuri mobile si imobile de la titularul creditului făcut și în ultima instanță să se ajungă la poprirea salariului la girant?

Ce șanse are colegul girant să nu mai plătească această executare silită din moment ce S.O. (împrumutantul) locuiește la aceiași adresă și forurile abilitate ar fi putut sa-l contacteze.

Mulțumesc în numele colegului răspunsurilor dumneavoastră.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 08:49, 17 Iunie 2015
1-Interesul creditorului este sa recupereze creditul nerambursat,motiv pentru care declina responsabilitatea recuperarii acestuia in favoare unui executor judecatoresc/recuperator
2-Firma de recuperare comunica somatie de plata
3-Executorul judecatoresc poate dispune executarea silita asupra bunurilor in evidenta debitorului
Exista "n " cazuri in care debitorii nu sunt solvabili ,nu pot fi executati silit ,desi se deplaseaza cu masini de lux sau locuiesc in palate
4-Este hazardat a emite raspuns referitor la sansele girantului de a fi exonerat de la obligatia achitarii creditului+onorariu
Numai prin analiza documentelor din dosarul de executare silita se poate concluziona asupra strategiei de aparare a intereselor girantului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am platit ca girant; imi pot recupera banii de la titular? florinmarginean florinmarginean Buna, as vrea sa ma ajute cineva daca e posibil. In urma cu doi ani am fost girant la cineva si nici in momentul de fata nu mi-am recuperat banii. Ce sa fac, ... (vezi toată discuția)
Girant la ananghie amalasunda amalasunda Va salut! Un bun prieten si-a girat in 2005 fosta sotie care a luat un credit de nevoi personale de la o banca. Garantia, conform contractului \"inseamna ... (vezi toată discuția)
Executare silita Dana_Abarjan Dana_Abarjan Buna ziua, Am nevoie de un sfat. Am facut un credit in 2008 de 17.000 de lei la BCR, din care am platit 9.600 de lei, dar am ramas fara loc de munca in ... (vezi toată discuția)