Scrieti-ne si noua aici cele doua texte care se contrazic ca poate ne lamurim mai usor. Unu. In general, contradictiile dintre doua texte se rezolva dupa regula: norma speciala deroga de la norma generala-specialia generalibus derogant-. Doi. Codurile de procedura sunt norme generale raportat la o lege care dispune in mod exceptional privitor la acelasi domeniu. Asadar, teoretic vorbind, ar trebuie ca legea speciala sa intre prima in giratoriu si sa aiba prioritate.
potrivit art.305 alin.3 din C.p.p. ,,Când din datele şi probele existente în cauză rezultă indicii rezonabile că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală, procurorul DISPUNE ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect.
Deci, numai procurorul poate DISPUNE....
dar potrivit art.311 alin.1 din C.p.p (1) În cazul în care, după începerea urmăririi penale, organul de urmărire penală (politistul) constată ........ împrejurări care pot duce la schimbarea încadrării juridice a faptei, DISPUNE .........schimbarea încadrării juridice, ...deci ceea ce a DISPUS procurorul anterior.
Pe de alta parte potrivit prev art. 8. din legea nr. 364/2004 Organele de cercetare ale poliţiei judiciare îşi desfăşoară activitatea sub conducerea, supravegherea şi controlul procurorului, FIIND OBLIGATE să ducă la îndeplinire dispoziţiile acestuia.
Eu nu mai inteleg cine DISPUNE si cine EXECUTA !?!