avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nu mi se acorda preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nu mi se acorda preaviz

buna! ma numesc lili si as avea si eu o problema dak se poate sa ma ajutati va rog. Astazi mi s-a comunicat k ma concediaza, concedierea venind in urma faptului k 2 sapt am sta acasa neplatiti pt k am avut controale de la DSV.SANEPID si OPC,si pt k s-au gasit nereguli ne-au inchis pe o perioada de aproape 2 sapt.astazi ne-au anuntat pe 3 dintre angajati k o sa ne dea afara pt k nu mai avem vanzari mari si o sa fie mai putin pe o tura.Mentionez ca sant vanzatoare la fast food si sefu nostru este turc.Am citit pe net k este obligat sa ne acorde 15 zile lucratoare preaviz, in caz contrar trebuie sa ne plateasca o indemnizatie egala cu un salariu,problema e ca sefu nici nu a vrut s aauda de asa ceva , a inceput sa urle si ne-a zis k ne da afara si gata fara nici o discutie si nu ne da nimik.intrebarea mea este ce as putea sa fac????as vrea sa fac o sesizare dar nu stiu unde k are si multe influente aici in tim si da spaga si a scapat cu fata curata de fiecare data. Ce sa fac??// va rog ajutati-ma cu un raspuns,multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 23:21, 5 Iulie 2009
Pai in primul rand, ce trebuie d-v sa stiti este ca un contract de munca nu se poate desface verbal deci:
Daca doreste sa va concedieze trebuie sa respecte Codul Muncii astfel
"ART. 74 – Decizia de concediere: continut si comunicare

(1) Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:

a) motivele care determina concedierea;

b) durata preavizului;

c) (OUG 65/2005 si ulterior L 94/2007) criteriile de stabilire a ordinii de prioritati, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai in cazul concedierilor colective;

d) lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.

(2) (abrogat prin OUG 65/2005) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator."
Deci daca d-v nu demisionati, sau nu sunteti deacord cu incetarea contractului de comun acord, atunci asteptati aceasta decizie, pe care angajatorul este obligat s-o emita.
Daca nu, mai aveti o posibilitate cereti angajatorului sa va plateasca cele 2 saptamani in care nu ati lucrat, si considerati acea perioada ca preaviz.....



Art. 55. [felurile încetării contractului individual de muncă]
Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.


Art. 58. [definiţia legală şi felurile concedierii]
(1) Concedierea reprezintă încetarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului.
(2) Concedierea poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.

Art. 65. [concedierea pentru motive obiective]
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.


Asteptati intai sa vedeti ce document veti primi. Pana atunci, nu aveti nicio dovada ca se si va tine de cuvant. Nu uitati sa solicitati si pentru dvs un exemplar, iar pe exemplarul ce ramane la angajator scrieti si data cand ati luat la cunostinta.
Tineti-ne la curent, pentru a va putea ajuta cu sfaturi.
Sa nu va dati demisia....daca vrea sa va dea afara , adica sa inceteze contractul individual de munca sa o faca prin concediere pe motive care nu tin de persoana salariatului, adica art 65 din codul muncii.
Si in acest caz , trebuie sa acorde un preaviz de 20 de zile lucratoare si minim un salariu compensator. Daca este vorba de ramura comert, atunci obligatoriu 2 salarii compensatorii. Si daca patronul nu le acorda de buna voie, aveti calea instantei de judecata.
Si inca ceva, daca inceteaza CIM in baza art 65 din codul muncii si ati muncit minim12 luni in ultimele 24 de luni beneficiati si de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reorganizare-desfiintare post vikipatru vikipatru In urma reorganizarii, s-a decis desfiintare postului meu. AGA dateaza 03/10/2008, mi-a fost aduss la cunostinta acest fapt, ca sunt concediata 06/10/2008. ... (vezi toată discuția)
Somaj mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Va rog sa imi spuneti si mie cum sa procedez in urmatoarea situatie: Eu (angajator) doresc sa concediez o persoana, dar aceasta persoana sa aiba ... (vezi toată discuția)
Activitate suspendata - mamici revenite din cic r111 r111 Am un SRL cu activitate suspendata. Pana la suspendarea activitatii , am avut o salariata care a intrat in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani. ... (vezi toată discuția)