As dori si eu daca se poate o parere despre o partajare a mostenirii intre frati.
Povestea este urmatoarea:
In anul 1950-1951 mama a detinut suprafata de 4.50 ha fiind zestre de la parintii ei. In urma unei casatorii in anul 1950 a rezultat o fiica(eu). Sotul mamei mele a murit,mama s-a recasatorit, iar tatal meu vitreg la randul lui a avut un baiat din prima casatorie. Inaintea decesului tatalui meu vitreg, tot pamantul lui din prima casatorie (1.72 ha,de la parinti+prima sotie) l-a donat fratelui meu vitreg, iar acesta la randul lui a declarat ca nu mai are pretentie la pamantul mamei mele.
In cea de-a doua casatorie a mamei mele si tatalui meu vitreg a rezultat inca un fiu. As dorii sa stiu daca se poate face acest partaj succesoral intre mine si cel de-al doilea frate rezultat din a doua casatorie, daca da, ce suprafata ar reveni fiecaruia.
De asemnea as dorii sa stiu daca se poate, ce documente sunt necesare realizarii acestui partaj.
Va multumesc!
Astept un raspuns urgent
Baiatul din prima casatorie a tatalui vitreg nu o poate mosteni pe mama dv. deoarece nu exista nicio legatura de rudenie intre el si mama daca acesta nu a fost adoptat de mama dv.
Daca a fost adoptat de mama dv., acesta a devenit fratele dv. si are drepturi egale cu dv. la mostenirea dupa mama. Daca nu, nu are niciun drept.
Fiul rezultat din casatoria mamei cu tatl vitreg este fratele dv. si are aceleasi drepturi cu dv. la mostenirea dupa mama, respectiv 2.25 ha fiecare (1/2 din 4,50 ha teren lasat de mama?).
Daca mama a decedat, trebuie sa mergeti sa declarati decesul la Primarie, veti completa niste acte privind mostenitorii dupa care dezbaterea succesiunii mamei dv. va fi repartizata unui notar din raza teritoriala a localitatii de la ultimul domiciliu al mamei defuncte.
Acceptarea succesiunii se face la notar in termen de 1 an de la decesul mamei de catre succesibili, adica dv. si fratele dv.
Mergeti la notar cu actul de deces al mamei, cu actele dv. de nastere si cu actele de proprietate ale terenului. ;)
Dar daca au trecut aproximativ 4 ani de la moartea mamei mele(2011), tatal vitreg a decedat primul,iar la un interval de 5 ani a decedat si mama. De atunci si pana in acest moment nimeni nu a facut nici-o cerere. Verdictul la prima infatisare in instanta de "Lipsa de interes si sa demonstrez ca este zestrea de la parintii mamei mele". In prima parte noi am incercat sa desfacem titlul de proprietate,dar nu s-a putut pentru ca tatal vitreg figureaza pe actul de proprietate(pe atunci fiind capul gospodariei). As dorii sa stiu daca mie mai imi revine ceva(a cata parte),daca da, atunci ce este de facut?
Tatal vitreg este proprietar al acelui teren? Cum asa?
Va recomand sa mergeti la un avocat cu actele de proprietate, cu actiunea si cu hotararea instantei prin care vi s-a respins cererea pentru lipsa de interes...pentru ca ceea ce spuneti dv. la inceputul topic-ului nu este in concordanta cu ceea ce spuneti in finalul acestuia.
Astfel, in cadrul unei consultatii juridice, dupa studierea tuturor actelor, vi se va comunica ce este de facut in situatia data si care este de fapt situatia reala a terenului. ;)
Despre succesiune
michelle2011
Inainte sa se cunoasca,mbii mei parinti au avut cate o casatorie anterioara,din care au avut cate 2 copii fiecare. Dupa ce a divortat fiecare,lasand in urma si ... (vezi toată discuția)