avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitionare apartament prin credit ipotecar cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitionare apartament prin credit ipotecar cu balcon construit fara autorizatie

Buna ziua,

Ieri am semnat antecontractul de v-c pentru un apartament ce are construit un balcon fara autorizatie.

Acest balcon este mentionat in contractul de v-c al ultimului si penultimului proprietar: "...la acestea se adauga un balcon edificat in dreptul sufrageriei din zidarie, fara a poseda acte de proprietate, dar stapanind continuu si netulburati ca deplini proprietari". Tot in contractual de c-v al ultimului proprietar exista declaratia penultimilor proprietari ce au cumparat apartamentul in 09.2008: "In ceea ce priveste balconul, noi, X si Y, declaram ca in anul 2008, cand am devenit proprietare, acesta exista deja si declaram de asemenea ca in toata perioada in care am fost proprietare, nu am primit nici o somatie, notificare, chemare in judecata sau orice alta formalitate de la nici o anutoritate/institutie, in legatura cu acest balcon."

Balconul nu este stipulat si in releveul apartamentului.

Va rog sa imi spuneti:

1. Ce demersuri ar trebui sa fac pentru a intra in legalitate cu acest balcon?
2. Notarul mi-a spus ca, fiind atat de vechi, exista posibilitatea cu ajutorul unui inginer cadastrist sa il inscriu in CF fara autorizatia de contruire. Este adevarat?
3 Banca imi va putea finanta acest apartament, insa mi se va pune conditia de a intra in legalitate cu apartamentul sau de a-l demola in termen de 3 luni. Care sunt riscurile daca nu voi putea face asta?

De asemenea mentionez ca acest apartament se afla la parterul blocului, iar balcon este construit in prelungirea balcoanelor de la etajele superior.

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 18 Iunie 2015
Clara_Elena, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:56, 19 Iunie 2015
1-Trebuie sa demarati prcedura de realizare proiect tehnic,solicitare autorizatie constructie,
certificat urbanism,proces verbal receptie lucrare
Copii ale documentelor mentionate le depuneti la cadastru,pentru notarea in evidente a modificarii la constructie
2-Greu de crezut -dar astazi nimic nu este imposibil ca sa gasiti persoane care fara intocmirea formalitatilor prevazute de L nr 7/1996 republicata sa isi asume responsabilitatea sa se implice in modificarea dateior notate la ocpi
Chiar daca in extremis notarul a sustinut ca puteti sa eludati legea la cadastru,mai ramane sa actualizati evidentele inclusiv la autoritatea fiscala responsabile domiciliului
3-Incercati sa negociati cu vanzatorul sa inceapa el demersurile pentru obtinerea formalitatilor legale pentru constructie executata fara forme legale
Nu vad cum sa faceti intabularea imobilului fara proiect, autorizatie etc. Care depind de proprietarul/proprietarii terenului pe care se afla balconul.
3 luni e scurt, la limita. Dar puteti prelungi termenul fata de banca, depinde doar cum e formulata cerinta bancii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. am achiziționat un apartament la parterul unul bloc ... AlexandraM123 AlexandraM123 Buna ziua. Am achiziționat un apartament la parterul unul bloc din Brașov. Acesta are un balcon construit in 2005, pe baza unei autorizații din anul ... (vezi toată discuția)
Balcon fara autorizatie Stefaniass Stefaniass Buna ziua. Doresc sa cumpar un apartament prin Prima Casa care are balcon construit fara autorizatie si care nu este inclus in cadastru. Ce riscuri exista ... (vezi toată discuția)
Extindere balcon madalina_petrut madalina_petrut Buna seara! As avea o intrebare in legatura cu posibilitatea (din punct de vedere legal) extinderii unui balcon de apartament situat la etajul 1. ... (vezi toată discuția)