Am fost surprins de un radar mobil la intrarea intr-o comuna din tara cu 70 km/h. Abia intrasem in localitate, nu am franat ci am redus treptat viteza, dar am fost semnalizat imediat de o masina de politie venind din fata. Am tras pe dreapta, le-am dat actele, mi-au comunicat ca m-au inregistrat cu radarul (probabil mobil) cu viteza de 70km/h. Deoarece aveam dubii ca aveam mai mult de 60 km/h (si nu intrasem decat 2-300 de metri in localitate), le-am spus acest lucru, dar in acelasi timp am refuzat sa semnez deoarece aveam de asemenea dubii asupra modului de inregistrare, dar in stressul acestei situatii nu eram in masura sa imi cristalizez obiectiile fata de constatarea politistilor. Ca urmare acestia au plecat rapid informandu-ma in viteza ca imi vor trimite PV acasa si voi plati amenda in intregime.
Intrebari: 1. sunt sanse de castig, in cazul unui proces cu politia rutiera, prin ridicarea unei exceptii de neconstitutionalitate pe marginea procedurii aplicate de politia rutiera de a nu inmana un exemplar al PV intocmit la fata locului, dupa oprirea "contravenientului", decat conditionat de semnarea acelui PV, in raport cu dreptul constitutional la informare a cetateanului? Pana la urma nu suntem obligati sa semnam acel PV, putem sa nu fim de acord cu unele aspecte, conditiile nu sunt deloc optime pentru a lua o decizie daca sa se conteste sau nu, majoritatea nu avem cunostinte juridice care sa ne ajute intr-o asemenea situatie. Autoritatea publica responsabila nu ar trebui sa inmaneze PV incheiat cu contravenientul la momentul respectiv pt informarea acestuia si indrumarea catre solutia cea mai la indemana de stingere a contraventiei (plata a 1/2 din amenda in 48 de ore)? Pe moment poti fi usor revoltat si sa nu semnezi, a doua zi, daca ai avea PV te-ai duce sa platesti... Neinmanarea pe loc a PV poate lasa loc si suspiciunilor privind o eventuala modificare ulterioara a PV. Nu mi se pare deloc in regula cu drepturile noastre sa fim obligati sa platim la Trezoreria judetului respectiv.
2. Ce se stie despre radarele mobile, sunt omologate/certificate pentru a putea face astfel de constatari in Romania? Nu mi s-a aratat PV, domnii politisti erau grabiti, dar banuiesc ca nu as fi regasit nici un fel de referinte privind echipamentul folosit pentru inregistrare.
Daca as fi un obisnuit al vitezei, as avea si un buget alocat acestui sector, dar sunt un sofer care nu merge peste 80-90 km/h extraurban si 50-60 in localitate, poate putin peste daca sunt conditii ideale de mers. Este si prima amenda de viteza...
Multumesc.
Refuzul de a semna procesul verbal nu este modul cel mai indicat de a va exprima dezacordul cu privire la cele mentionate in el. Cand semnati procesul verbal, il semnati de primire nu ca sunteti de acord cu cele mentionate in el. Va dati seama ca politistul nu va poate inmana ceva ce dvs. refuzati sa admiteti ca ati primit. In proces, exista o rubrica distincta unde dvs. puteti consemna obiectiile pe care le aveti. Apoi puteti contesta procesul in termenul legal