avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Diverse aspecte din discutiile comitetului executiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Diverse aspecte din discutiile comitetului executiv

Buna ziua,

Sunt membru in comitetul executive al unei asociatii de proprietari si vreau sa ma lamuresc in legatura cu cateva aspecte luate in discutie in ultima perioada in cadrul sedintelor comitetului executiv.
1.) Contabilitatea asociatiei de locatari trebuie condusa de un expert contabil (in acceptiunea CECAR) ?
2.) Fatadele exterioare ale balcoanelor sunt parti individuale sau parti comune (cum este de exemplu terasa)? Mai precis reparatiile unor parti care pot pune in pericol locatarii de la etaje inferioare sau trecatorii sunt in sarcina locatarilor, a asociatiei (asa cum este terasa)?
3.) Un regulament de ordine interioara stabilit de catre comitetul executiv poate propune ca sanctiuni amenzi pentru anumite gesturi lipsite de "civism" ale unor locatari (de exemplu gunoi aruncat pe fereastra, pe langa ghena, pereti zgariati, lift deteriorat, tulburarea linistii publice pe banca din fata blocului pana la orele diminetii etc.)? Mentionez ca sunt instalate camera video de supraveghere ce acopera zonele importante ale imobilului.
4.) Inalturarea pasarilor (care s-au inmultit endemic, dar exista indicii ca sunt si "sprijinite" de cativa locatari) ce deja invadeaza balcoane, terasa etc. este responsabilitatea asociatiei sau a fiecarui locatar afectat?
5.) Un audit poate fi o metoda eficienta de a evidentia neregulile fostelor organe de conducere (ma refer atat la aspecte financiare, de exemplu bani lipsa sau folositi abuziv, cat si administrative, de exemplu documente lipsa, modificate etc.) Rezultatele acestui demers pot constitui suport pentru un demers penal?
6.) Care sunt cheltuielile obligatorii "datorate" de persoanele decedate (evident persoanele decedate spre fericirea lor nu mai datoreaza nimic nimanui :) ma refer la o situatie care nu e foarte frecventa, dar apare si anume cand un apartament ramane fara proprietar, nu exista mostenitori sau nu se face in timp indelungat succesiunea, deci pe o perioada lunga de timp acel apartament are un regim incert)?

Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 19 Iunie 2015
infosystems4u, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 17:05, 15 Aprilie 2016
Contabilitatea la o asociatie trebuie tinuta de administrator, care a facut un curs de specialitate si a fost atestat. Fiind contabilitate in partida simpla, si avand acest curs, acesta poate fi orice, si muzician: nu este nevoie sa fie expert contabil si membru CECAR.

Activitatea de contabilitate poate fi delegata de catre administrator oricui care vrea, si se pricepe cat de cat. Fireste, poaate sa fie si expert contabil membru CECCAR.
Ultima modificare: Vineri, 19 Iunie 2015
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Pentru clarificarea aspectelor care va suscita interesul,studiati temeinic disp L nr 230/2007 si normele de aplicare HG nr 1588/2007
1-
L nr 230/2007 CAPITOLUL V: Administrarea in asociatia de proprietari
Articolul 35
(1)Pentru activitatea de administrare care include activitati de administrare tehnica, de contabilitate si casierie, asociatia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru functia de administrator de imobile, fie poate incheia contract de administrare cu persoane juridice specializate si autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociatiilor de proprietari ori care au ca activitate principala administrarea imobilelor pe baza de tarife sau contract. Administratorilor de imobile li se aplica in mod corespunzator prevederile art. 21 alin. (2) si ale art. 22.


2-Exteriorul imobilului de locuit in comun reprezinta parte comuna
Asociatia de proprietari are obligatia legala sa desfasoare masuri pentru buna functionare,
intretinere si repartii parti comune
3-Asociatia de proprietari nu detine autoritatea si competenta sa aplice amenzi
Pentru situatiile de aruncat gunoi de la etaj,exista dispozitii speciale
4-Pentru inlaturarea pasarilor....sesizati autoritatea sanitar veterinira
5-Concluziile unei expertize finaciar contabile constituie temeiul legal pentru eventuala tragere la raspundere a persoanelor vinovate
6-Sunt situatii distincte bunurile imobile a caror proprietari sunt decedati iar mostenitorii nu inteleg sa dezbata succesiunea si cazurile in care nu mai exista mostenitori
pentru situatiile in care bunul imobil acumuleaza sume cu titlu de restanta,asociatia de proprietari are dreptul sa aplice disp L nr 230/2007 art 49,50 51
Pentru apartamentele fara proprietari sau fara mostenitori ai acestora,asociatia de proprietari urmeaza sa sesiseze oficial serviciul de specialitate din primarie
1. Vi s-a raspuns deja.

2. Fatadele, inclusiv partea exterioara a balcoanelor este proprietate comuna.

3. Asociatia de proprietari nu poate da amenzi in sensul clasic al cuvantului (acestea sunt aplicate numai de autoritati). Puteti insa institui niste taxe suplimentare acolo unde autoritatile nu va pot ajuta, ca de exemplu aruncarea gunoaielor peste geam, in spatiul verde, cu conditia sa luati decizia aplicarii concrete unui proprietar anume numai in comitet si numai in baza unor probe indubitabile.
In baza acestui punct din ROI, se face un PV semnat de membrii comitetului executiv in care se prevede suma si rubrica din lista de intretinere unde va aparea aceasta suma.
Despre tulburarea linistii publice puteti apela la politie care va avea grija sa-i amendeze cu adevarat pe galagiosi.

4. Incepe sa devina o problema pentru mai multe blocuri decat va inchipuiti.
Solutia este combinata in sensul ca puteti apela la proprietari sa nu mai hraneasca pasarile si sa le strice cuiburile atunci cand se observa ca acestea isi gasesc locuri unde-si aduna "materialul de constructie" pentru cuib.

5. Un audit puteti face daca se justifica suma. Aceasta inseamna o expertiza extrajudiciara care ar putea sa nu fie de folos daca ar fi contestata de partea adversa in proces si va trebui sa cereti in instanta o expertiza judiciara. Alti bani, alta distractie....

6. Da, este o problema! Totusi, acel apartament este ocupat de cineva, locuieste vreun eventual mostenitor?
Pana una alta, incercati sa minimizati cat se poate de mult costurile repartizate.
pt. punctul 3 ma gandesc inclusiv la persoanele care au animale de companie care-si fac nevoile in fata blocului si evident nu se obosesc sa stranga ulterior. In privinta linistii publice am indoieli in privinta solutiei propuse. Blocul are 5 scari si in fata unei dintre ele au ramas doua banci (initial toate scarile aveau cate doua). Aici se strange si fosta generatie de conducere a blocului in timpul zilei, si agentii de proximitate pentru a lua "pranzul" si tineretul frenetic din bloc si din alte blocuri (acestia si la pranz si noaptea). Uneori partile mentionate se interescteaza si se pare ca nu se incomodeaza reciproc.
pt. punctul 4 este evident ca nu se pune problema unei rezolvari amiabile: fie nu recunosc, fie refuza discutia pe tema asta. Este adevarat ca probabil e si o problema de mediu/habitat (lucarile la magistrala 5 si la parcul Moghioros au alterat spatiul natural al pasarilor), dar asta nu schimba efectele;
pt. punctul 5, asa cum am spus e vorba si de sume (unele mari, altele chiar foarte mari) cat si de nereguli mari in privinta actelor (acte de multe feluri lipsa, unele vitale de ex. cartea tehnica a imobilului, unele modificate abuziv, altele intocmite de fosti administratori, care nu aveau calitatea sa incheie acte etc.)
pt. punctul 6, intrebarea e mai mult generala, pentru ca intr-adevar cunosc un apartament unde de cand a decedat proprietarul nu mai locuieste nimeni. (nu este vorba despre blocul unde sunt mebru in comitetul executiv, dar cunsoc situatia de aproape)
Chestiunea cu porumbeii, caci despre ei vorbesc eu, pe noi, la blocul meu ne afecteaza grozav de mult.
Pana acum cativa ani era un cetatean in blocul de vis-a-vis care avea un cotet cu cativa porumbei. Aia zburau de colo-colo. Lumea din blocuri, care mai de care, le punea paine, malai, tot felul de resturi pe pervazul ferestrelor, i-a lasat sa-si faca cuiburi prin reliefurile balcoanelor si vreau sa va spun ca acum s-au inmultit asa de rau ca nu poti tine curatenia pervazurilor si a balcoanelor de raul lor. Gainat peste tot.

Alte discuții în legătură

Va rog sa imi spuneti in atributiile cui intra repararea acoperisului balcoanelor de la ultimul etaj al unui bloc? m_dobran m_dobran Va rog sa imi spuneti in atributiile cui intra repararea acoperisului balcoanelor de la ultimul etaj al unui bloc? a) asociatiei de proprietari b) ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, locuiesc la et.4/4 iar problema o reprezinta balconul, ... Laura Șerban Laura Șerban Buna ziua, Locuiesc la et.4/4 iar problema o reprezinta balconul, care este situat in exteriorul blocului, dedesubt fiind alte balcoane ( asa a fost ... (vezi toată discuția)
Reparație terasã / cine plãtește? gimli gimli Este vorba de o terasă la ultimul etaj (et8) al unui bloc vechi. Deasupra terasei este cerul liber, iar pardoleala terasei este și plafonul unui ... (vezi toată discuția)