Sunt membru in comitetul executive al unei asociatii de proprietari si vreau sa ma lamuresc in legatura cu cateva aspecte luate in discutie in ultima perioada in cadrul sedintelor comitetului executiv.
1.) Contabilitatea asociatiei de locatari trebuie condusa de un expert contabil (in acceptiunea CECAR) ?
2.) Fatadele exterioare ale balcoanelor sunt parti individuale sau parti comune (cum este de exemplu terasa)? Mai precis reparatiile unor parti care pot pune in pericol locatarii de la etaje inferioare sau trecatorii sunt in sarcina locatarilor, a asociatiei (asa cum este terasa)?
3.) Un regulament de ordine interioara stabilit de catre comitetul executiv poate propune ca sanctiuni amenzi pentru anumite gesturi lipsite de "civism" ale unor locatari (de exemplu gunoi aruncat pe fereastra, pe langa ghena, pereti zgariati, lift deteriorat, tulburarea linistii publice pe banca din fata blocului pana la orele diminetii etc.)? Mentionez ca sunt instalate camera video de supraveghere ce acopera zonele importante ale imobilului.
4.) Inalturarea pasarilor (care s-au inmultit endemic, dar exista indicii ca sunt si "sprijinite" de cativa locatari) ce deja invadeaza balcoane, terasa etc. este responsabilitatea asociatiei sau a fiecarui locatar afectat?
5.) Un audit poate fi o metoda eficienta de a evidentia neregulile fostelor organe de conducere (ma refer atat la aspecte financiare, de exemplu bani lipsa sau folositi abuziv, cat si administrative, de exemplu documente lipsa, modificate etc.) Rezultatele acestui demers pot constitui suport pentru un demers penal?
6.) Care sunt cheltuielile obligatorii "datorate" de persoanele decedate (evident persoanele decedate spre fericirea lor nu mai datoreaza nimic nimanui :) ma refer la o situatie care nu e foarte frecventa, dar apare si anume cand un apartament ramane fara proprietar, nu exista mostenitori sau nu se face in timp indelungat succesiunea, deci pe o perioada lunga de timp acel apartament are un regim incert)?
Referitor la aspectul privind balcoanele, pentru ca aici apar multe probleme la blocurile vechi, sunt mai multe nuante pe care nu le inteleg, dar le intrevad.
Ma refer de exemplu la:
a.) planseul balconului - cui apartine? vecinului de sus sau de jos?
b.) dar daca balconul este inchis, respectiv deschis?
c.) daca se impune o reparatie asupra placii exterioare a balconului, pentru ca sa presupun are un grad avansat de uzura ce poate pune in pericol alti locatari sau eventualii trecatori, ce se intampla in cazul in care balconul in cauza este inchis (si evident prin reparatie se avariaza/distruge lucrarea existenta)?
d.) in general o astfel de lucrare nu trebuie sa aiba la baza o eventuala expertiza tehnica (nu ma refer la cazurile mai putin grave cand e vorba de tencuiala, ci la placile de balcon, care in unele cazuri pot avea greutati de jumatate de tona, sunt fixate de exemplu pe etriere de otel ce strebuie sa fie solidare cu armatura structurii de rezistenta a planseului)?
e.) in general cum trebuie gestionate situatiile cand o reparatie de parte comuna aduce prejudicii materiale unui proprietar (aici ma gandesc de exemplu la accesul la coloane de apa sau incalzire, pentru a caror reparatie trebuie aduse distrugeri unor amenajari ale proprietarului in cauza)
a. Placa dintre balcoane apartine celor doi proprietari, este proprietatea lor comuna.
b. Idem
c. Pai isi repara proprietarul. Balconul a fost inchis in regie proprie. Asociatia are obligatia de a repara atat stricaciunea, cat si locul interventiei, dar asa cum a fost initial (adica n-a fost).
d. ba da.
e. Cum v-am spus, se repara zidaria, iar amenajarea si-o face si plateste proprietarul.