avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Noul Cod penal, art.243, Infracţiuni contra ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Noul Cod penal, art.243, Infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii

Buna ziua! Va rog explicati-mi cum se stabileste cuantumul amenzii pentru incalcarea Legii 286/2009 Infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, Articol. 243 din Noul cod penal, am cautat dar nu inteleg Sectiunea a 3-a(Sanctiuni): Prima intrebare: ce inseamna zile-amenda?, A doua intrebare: Cum se stabileste NUMARUL de zile-amenda(numarul care se inmulteste cu suma de la prima). A treia intrebare: Daca infractiunea descrisa mai sus se prescrie sau nu. Si peste cat timp?
~ Conținut șters la cerere ~
ART. 243
Însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor
(1) Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine.
(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.


SECŢIUNEA a 3-a
Amenda

ART. 61*)
Stabilirea amenzii
(1) Amenda constă în suma de bani pe care condamnatul este obligat să o plătească statului.
(2) Cuantumul amenzii se stabileşte prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile şi 400 de zile.
#M3
(3) Instanţa stabileşte numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se stabileşte ţinând seama de situaţia materială a condamnatului şi de obligaţiile legale ale condamnatului faţă de persoanele aflate în întreţinerea sa.
#B
(4) Limitele speciale ale zilelor-amendă sunt cuprinse între:
a) 60 şi 180 de zile-amendă, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită numai pedeapsa amenzii;
b) 120 şi 240 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii de cel mult doi ani;
c) 180 şi 300 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani.
(5) Dacă prin infracţiunea săvârşită s-a urmărit obţinerea unui folos patrimonial, iar pedeapsa prevăzută de lege este numai amenda ori instanţa optează pentru aplicarea acestei pedepse, limitele speciale ale zilelor-amendă se pot majora cu o treime.
(6) Fracţiile stabilite de lege pentru cauzele de atenuare sau agravare a pedepsei se aplică limitelor speciale ale zilelor-amendă prevăzute în alin. (4) şi alin. (5).
#CIN
*) Conform art. 13 alin. (1) din Legea nr. 187/2012 (#M3), în cazul amenzilor stabilite definitiv sub imperiul Codului penal din 1969, aplicarea obligatorie a legii penale mai favorabile se face prin compararea amenzii aplicate cu suma ce rezultă din prevederile art. 61 alin. (2) şi (4) din Codul penal, prin utilizarea unui cuantum de referinţă pentru o zi-amendă în sumă de 150 lei.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 63 alin. 1 din vechiul Cod penal
- alin. (2): art. 53 pct. 1 lit. c) din vechiul Cod penal
- alin. (4) lit. a): art. 63 alin. 2 din vechiul Cod penal
- alin. (4) lit. b): art. 63 alin. 3 din vechiul Cod penal
- alin. (4) lit. c): art. 63 alin. 3 din vechiul Cod penal

#B
ART. 62*)
Amenda care însoţeşte pedeapsa închisorii
(1) Dacă prin infracţiunea săvârşită s-a urmărit obţinerea unui folos patrimonial, pe lângă pedeapsa închisorii, se poate aplica şi pedeapsa amenzii.
(2) Limitele speciale ale zilelor-amendă prevăzute în art. 61 alin. (4) lit. b) şi lit. c) se determină în raport de durata pedepsei închisorii stabilite de instanţă şi nu pot fi reduse sau majorate ca efect al cauzelor de atenuare ori agravare a pedepsei.
(3) La stabilirea cuantumului sumei corespunzătoare unei zile-amendă se va ţine seama de valoarea folosului patrimonial obţinut sau urmărit.
#CIN
*) Conform art. 11 din Legea nr. 187/2012 (#M3), dispoziţiile art. 62 din Codul penal privind amenda care însoţeşte pedeapsa închisorii nu se aplică în cazul infracţiunilor săvârşite anterior intrării în vigoare a acestuia şi nu vor fi avute în vedere pentru determinarea legii penale mai favorabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare legislatie didi23 didi23 buna. as dori sa intreb daca s-a schimbat ceva in legislatia rutiera sau penala, dupa noile reglementari, in legatura cu art 85 de mai jos in legatura cu ... (vezi toată discuția)
Calculare pedeapsa sau amenda penala IonelVorbis IonelVorbis Buna. In cel mai fericit caz ,care ar fi pedeapsa sau dacă se poate amenda penală la recunoașterea faptei. Pentru ART 194 aln 1 lit e, art 371 cod penal ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal kuykpopyk kuykpopyk care va fi noul cod penal... ma intereseaza pentru infactiuni la codul rutier. pentru acuzatiile conducere fara permis si conducerea unui autoturism ... (vezi toată discuția)