O persoana cunoscuta mie a depus plangere penala la politie pentru violenta, hartuire, santaj. doreste sa depuna o cerere de ordin de protectie la judecatorie.
Or sa fie doua procese separate, unul al politiei si altul pentru ordin de protectie. Intrebarea mea este: daca aceasta persoana se intelege cu tipul impotriva caruia a depus plangere la politie, pentru o suma de bani si in acest fel isi retrage plangerea, acest lucru ii va dauna in procesul pentru obtinerea ordinului de protectie?
Sunt doua lucruri separate. Nu ar trebui sa cantareasca, insa judecatorul va aprecia.
Ordinul de protectie se judeca la instanta civila, unde se si depune.
Ordinul de protectie se judecat in zile, maxim saptamani. Se poate incheia o intelegere dupa.
Totusi, de ce exact doreste sa renunte la plangerea penala?
Pentru ordinul de protectie actele de violenta trebuie sa fie savarsite de catre un membru de famile in sensul legii 217/2012.
Daca sesizeaza organul de urmarire penala pentru infractiunea de santaj, nu se poate retrage ulterior plangerea.
Ordinul de protectie se judeca repede, in procesul penal retragerea plângerii prealabile poate interveni până la pronunţarea unei hotărâri definitive, deci nu vad sa fie probleme.
Pentru bani. Chiar am fost intrebat de ea daca este sa cada cu el la intelegere ca in schimbul banilor sa isi retraga plangerea de la politie. Tot ce dorea sa stie este daca ii va dauna la judecatorie cand judecatorul ii va cere dovezi. ideea este ca ar vrea sa primeasca bani pentru plangere, dar cu toate astea cererea pentru ordinul de protectie sa mearga mai departe.
Legal e ok, insa cred ca isi da foc la valiza...
Scuze, imi plac proverbele in ultimul timp.
Concret, se poate sa il infurie pe agresor si ordinul de protectie e o hartie, nu un gard de sarma ghimpata. De la caz la caz, in functie de care nevoie este mai mare, urmeaza ca doamna sa aprecieze ce va face.
Agresiune
nicu6121
va rog frumos sa imi spuneti cat costa deschiderea unui proces civil de agresiune?
In cat timp de la o agresiune poti sa iti scoti certificat ... (vezi toată discuția)