avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dobândă (penalitati 0.5%/zi)
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dobândă (penalitati 0.5%/zi)

Bună ziua.Stăm într-o locuinţă ANL. Avem contractul cu dobânda de întârziere de 0.5% pe zi. Aş vrea să ştiu dacă este legal, ce a stabilit primăria pentru noi,pentru că dacă rămâi în urmă cu plăţile, vine o sumă oribilă....mersi pentru răspunsuri
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 09:56, 24 Iunie 2015
Nu prea inteleg despre ce plati este vorba.
Oricum, 0.50 %/zi dobanda inseamna o dobanda de 182 %/an, adica bandtism curat!
si noi asa credem....puteti sa-mi spuneti care este legea dupa care se calculeaza dobanda?
Dvs. nu stiti ce sa intrebati.
In contractul de inchiriere nu cred ca se vorbeste de niste sume cu titlul de dobanda, dar daca asa ziceti, asa o fi... V-as ruga sa citati exact din prev. contractului de inchiriere sau sa-l scanati sa sa-l puneti la dispozitia forumului.

Daca este vorba de locuinta ANL, administrata de primaria locala, probabil ca acolo este vorba despre penalitati de intarziere la plata sumelor repartizate pe lista de plata (ati zis ceva si in titlul topicului).
Trebuie rezolvata chestiunea aceasta - cititi si Legea locuintei, unde penalizarea nu poate fi mai mare de 0,2% pe zi de intarziere. Oricum, incercati sa va achitati obligatiile de plata la timp. Proprietar pe acea locuinta sunt si eu pe langa statul roman....

Sa facem diferența intre penalizarea cotelor de întreținere si penalizarea chiriei. Pentru cotele de întreținere este clar maxim 0,2%. Penalizarea chiriei poate sa fie 0,50%/zi dacă asa este trecuta in contractul de inchiriere. Scanează contractul sa il vedem si noi.
Trebuie sa ne lamuriti daca vorbim de penalizari sau de dobanzi.

Penalizarile pot fi la cotele care asociatie, catre furnizori sau la plata chiriei, reglementate de acte normative dferite si aplicate ori de asociatie, ori de furnizori, ori de ANL.

Doar sumele cu titlu de rate pot fi purtatoare de dobanzi si fiind vorba desume de la bugetul de stat, cel mai sigura este dobanda reglementata privind platile bugetare si care - din cate stiu eu - se modifica in functie de legea anuala a bugetului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizare intarziere plata chirie brazvan brazvan Buna ziua, In contractul de inchiriere spatiu este trecuta penalizare de 2% fara pe zi sau altceva, doar 2% in cazul neplatii la timp a chiriei. este ... (vezi toată discuția)
Calculul penalizarilor de la furnizorii de utilitati inat inat Buna ziua, Va rog sa-mi explicati cum se calculeaza penalizarile de la furnizori in situatia in care asociatia de proprietari aplica 2%/zi penalizare de ... (vezi toată discuția)