avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Hotarare care sa tina loc de act autentic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Hotarare care sa tina loc de act autentic

Dețin un titlu de proprietate, ca moștenire de la mama mea, pentru o suprafață de teren de 10.000 m. p.
Pe această suprafață de teren, înainte de 1989, a fost construită o casă, statul comunist „împroprietărind” pe cel care a ridicat-o cu 379 m. p.
În anul 1996, cel care a ridicat casa, a vândut printr-un act de vânzare-cumpărare scris de mână, atât casa, cât și 1.000 m. p. teren arabil unui cumpărător, fără a-mi aduce la cunoștință acest fapt (cu toate că știa că eu sunt proprietarul terenului).
În decembrie 2014, cumpărătorul s-a judecat cu vânzătorul și, pe acel act scris de mână din anul 1996, i s-a eliberat o Hotărâre care ține loc de act autentic.
Abia în mai 2015 judecătorul de caz mi-a adus la cunoștință Hotărârea de mai sus. Am depus pe rol o „Cerere de lămurire a hotărârii judecătorești” și o „Cerere de înlăturare a deciziilor potrivnice ale hotărârii judecătorești”, Titlul de proprietate pentru teren, o Sentință civilă de dezbatere a moștenirii (emisă de aceeași judecătorie). Procesul a fost repus pe rol și am fost acceptat în calitate de intervenient… Văzând că lucrurile evoluează în defavoarea, mea am pus la Dosar și o „Cerere de arătare a titularului dreptului”…
Hotărârea care ține loc de act autentic, eu am considerat-o un act nul, motivul fiind acela că vânzătorul nu a prezentat instanței, care a pronunțat Hotărârea de mai sus, nici un act de proprietate pentru cei 1.000 m. p. Conform legislației în vigoare, neavând un act de proprietate asupra unui teren, nu poți vinde terenul respectiv, obiectul nefiind ”licit” (art. 1179, alin. 1/3, Cod Civil), actul încheiat între vânzător și cumpărător constituind un fals în înscrisuri.
Cu toate motivele de mai sus, care au fost invocate și prezentate în fața judecătorului, acesta este pe cale să pronunțe o hotărâre care să admită ca perfect legal actul de vânzare-cumpărare scris de mână și încheiat între două persoane care nu sunt proprietare pe terenul pe care îl am ca moștenire de la mama mea (procesul se află în faza de pronunțare inițială a hotărârii).
Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmez în cazul în care judecătorul pronunță o asemenea hotărâre?
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 17:32, 11 Iulie 2015
Sa asteptati motivarea.
Totusi, nu stiu de unde ati inteles ce e pe cale sa decida judecatorul... daca aveti temeiuri serioase, atunci s-o fi antepronuntat. Altfel, nu vad cum sa cititi gandurile judelui. Cred ca va grabiti.
In ultima sedinta de judecata, judecatorul a spus cu voce tare ca nu o sa ia in considerare actele depuse de mine la Dosar (pe baza afirmatiilor lui, imediat dupa incheierea sedintei am depus la Dosar „Cererea de aratare a titularului dreptului”)...
Sunt o persoana in virsta, nu-mi permit sa angajez un avocat, nu aveam de unde sa stiu ca, de fapt, judecatorul se antepronunta (pentru a putea sa-l recuz)...
Prin raspunsul pe care mi l-ati dat, m-ati mai „luminat” putin...
In asteptarea motivarii (care cu siguranta imi va fi defavorabila), ce sa fac in continuare: sa atac cu apel hotarirea?
Multumesc anticipat!
Domnule, in acest hatis legislativ nu aveti sansa de a va putea apara drepturile fara o persoana de specialitate alaturi de dvs. Faptul de a citi cateva texte de lege nu este suficient pentru obtinerea rezultatului dorit.
Apoi, cu atatea cereri depuse, nici nu ar fi de mirare sa va fie respinsa actiunea. Trebuie sa stiti exact ce cereti instantei de judecata, sa va motivati temeinic cererea si sa aduceti toate probele care vin in sprijinul actiunii dvs. dar si in sprijinul instantei care, gânditi-va, are sute de dosare de solutionat.
Raspunzand intrebarii dvs., in cazul in care va fi respinsa actiunea, veti avea calea de atac a apelului, dupa redactarea şi comunicarea hotararii.
:rtfm:Interventie moderator
Am rugamintea sa nu mai deschideti un nou topic pe aceeasi tema, intrucat o astfel de practica incalca pct.3.3 din Regulament.
Pentru alte intrebari sau nelamuriri suplimentare legate de acest subiect, aveti posibilitatea sa continuati discutia aici folosind optiunea " raspunde".
Multumesc pentru intelegere.
ipati a scris:

Dețin un titlu de proprietate, ca moștenire de la mama mea, pentru o suprafață de teren de 10.000 m. p.
Pe această suprafață de teren, înainte de 1989, a fost construită o casă, statul comunist „împroprietărind” pe cel care a ridicat-o cu 379 m. p.
În anul 1996, cel care a ridicat casa, a vândut printr-un act de vânzare-cumpărare scris de mână, atât casa, cât și 1.000 m. p. teren arabil unui cumpărător, fără a-mi aduce la cunoștință acest fapt (cu toate că știa că eu sunt proprietarul terenului).
În decembrie 2014, cumpărătorul s-a judecat cu vânzătorul și, pe acel act scris de mână din anul 1996, i s-a eliberat o Hotărâre care ține loc de act autentic.
Abia în mai 2015 judecătorul de caz mi-a adus la cunoștință Hotărârea de mai sus.
Am depus pe rol o „Cerere de lămurire a hotărârii judecătorești” și o „Cerere de înlăturare a deciziilor potrivnice ale hotărârii judecătorești”, Titlul de proprietate pentru teren, o Sentință civilă de dezbatere a moștenirii (emisă de aceeași judecătorie). Procesul a fost repus pe rol și am fost acceptat în calitate de intervenient… Văzând că lucrurile evoluează în defavoarea mea am pus la Dosar și o „Cerere de arătare a titularului dreptului”…
Hotărârea care ține loc de act autentic, eu am considerat-o un act nul, motivul fiind acela că vânzătorul nu a prezentat instanței, care a pronunțat Hotărârea de mai sus, nici un act de proprietate pentru cei 1.000 m. p. Conform legislației în vigoare, neavând un act de proprietate asupra unui teren, nu poți vinde terenul respectiv, obiectul nefiind ”licit” (art. 1179, alin. 1/3, Cod Civil), actul încheiat între vânzător și cumpărător constituind un fals în înscrisuri.
Cu toate motivele de mai sus, care au fost invocate și prezentate în fața judecătorului, la ultima ședință de judecată (procesul se află în faza de pronunțare inițială a hotărârii) acesta a încheiat prin:
Admite excepţia tardivităţii introducerii cererii de intervenţie formulată de intervenientul în interes propriu X. Respinge, pentru lipsa calităţii procesuale, cererea formulată de intervenientul X, în contradictoriu cu reclamantul Y şi pârâta Z. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Soluţionată în şedinţa camerei de consiliu şi pronunţată în şedinţa publică la data de 25 iunie 2015.

Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmez?
Cum să contest faptul că, într-adevăr cererea mea ca intervenient, a fost pusă cu întârzâiere pe rol?
De unde să știu eu că doi oameni se judecă pentru proprietatea pe care o dețin prin titlu de proprietate!!!
Să mă adresez Inspecției Judiciare pentru rea credință?
Habar n-am cum să procedez… Cine spune că justiția din România e pe calea cea bună, SE INȘEALĂ AMARNIC…
Mulțumesc!

ipati a scris:

Intr-un proces, referitor la un teren agricol, in care trebuie sa se pronunte o hotarare care sa tina loc de act autentic, care sunt actele pe care paratul trebuie sa le depuna la dosar pentru a fi valabila hotararea care sa tina loc de act autentic?

Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Potrivit dispoziţiilor art. 1244 din noul Cod civil „în afara altor cazuri prevăzute de lege, trebuie să fie încheiate prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute, convenţiile care strămută sau constituie drepturi reale care urmează a fi înscrise în cartea funciară.”

Potrivit art.1669 alin. 1 din noul Cod civil, „când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.”

În baza art. 1270 din noul Cod civil, „contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante.”

În plus, art. 1516 alin.2 pct.3 din noul Cod civil stabileşte că „atunci când, fără justificare, debitorul nu îşi execută obligaţia şi se află în întârziere, creditorul poate, la alegerea sa şi fără a pierde dreptul la daune-interese, dacă i se cuvin (…): 3. să folosească, atunci când este cazul, orice alt mijloc prevăzut de lege pentru realizarea dreptului său”.

Trebuie reţinut şi faptul că în conformitate cu dispoziţiile art. 1179 din noul Cod civil, orice contract trebuie să îndeplinească toate condiţiile esenţiale de validitate, respectiv cele referitoare la capacitatea de a contracta, consimţământul valabil, obiectul determinat şi cauza licită şi morală.

Succes.

Alte discuții în legătură

Hotarare care sa tina loc de act autentic PaulHaiducu PaulHaiducu Buna ziua! Care sunt conditiile pentru a cere instantei o Hotarare care sa tina loc de act autentic. In 2011 am cumparat un teren extravilan, printr-un act ... (vezi toată discuția)
Anulare hotarare care tine loc de act autentic dandanaua dandanaua Doi frati nu au dezbatut succesiunea tatalui lor. Unul dintre ei incheie un inscris sub semnatura privata cu un cetatean prin care ii vinde acestuia tot ... (vezi toată discuția)
Intervenientul in interes propriu este parte in proces? gigelas gigelas Buna seara, Un intervenient in nume propriu,este considerat ca si parte in proces ? Daca i s-a respins cererea de interventie,deoarece nu a fost sustinuta de ... (vezi toată discuția)