avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1069 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Articolul 251 alin 3
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Articolul 251 alin 3

Buna seara dupa cum spune si titlul , am primit de la firma la care am fost angajat 5 zile o convocare in care am aflat ca datorita absentelor mele nemotivate (pur si simplu am vrut sa plec fiinda nu ma putem adapta , iar cand am depus demisia verbal cei drept au chemat un amic lucrator si el ce m-a convins sa renunt ) Nu am mai vrut sa ma duc la ei desii am primit o convocare asta fiind a 2 a si nenumarate telefoane . Ideea e ca ma simt pacalit deoarece ei mi-au spus ca la 3 absente nemotivate mi se desface contractul de munca iar pe convocare apar 12.
Ce sanctiuni prevede acest articol ? O sa ma urmareasca toata viata acest lucru ? o sa am un i pe cartea de munca ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:12, 23 Iunie 2015
Art.251 C.mun.
...
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile
....

Doctrina a opinat ca : ". În ceea ce priveşte consecinţele juridice ale neprezentării salariatului la convocare, trebuie observat că cea mai importantă este dreptul angajatorului de a dispune sancţionarea fără efectuarea cercetării prealabile. A doua consecinţă constă în lipsirea salariatului de posibilitatea de a se apăra, având în vedere că prin conduita lui, el practic recunoaşte implicit săvârşirea abaterii. (Alexandru Ţiclea, prezentarea salariatului la convocarea angajatorului pentru efectuarea cercetării prealabile - drept sau obligaţie?, în Revista de drept comercial nr. 11/2005, p. 83-86) "

chiar daca d.p.d.v. al legislatie nu exista un text de lege care sa prevada expres ca un angajator poate refuza incadrarea unei persoane care a fost concediat disciplinar, in practica intalnita s-a constatat scepticismul unora dintre angajatori cu privire la o astfel de situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetarea disciplinara Coltoi Coltoi In data de 19 oct a.c. mi-am anuntat seful ierarhic ca nu ma mai prezint la locul de munca. In aceeasi zi am anuntat si departamentul Resurse Umane de intentia ... (vezi toată discuția)
As avea si eu o intrebare in legatura cu încetarea contractului individual de munca iosiv vicentiu iosiv vicentiu Am primit o instiintare de la firma la care am lucrat sa ma prezint in termen de 3 zile de la data primiri pentru incheerea contractuluim individual de munca ... (vezi toată discuția)
Contradictii in codul muncii - suspendarea c.i.m. pe perioada cercetarii disciplinare codulmuncii codulmuncii Conform codului muncii: - art: 52 alin. (1) lit. (a): c.i.m. poate fi suspendat din initiativa angajatorului pe durata cercetarii disciplinare prealabile; - ... (vezi toată discuția)