Detin cota de 5/8 dintr-un apartament (1/2 prin CVC si 1/8 dupa succesiunea sotului decedat) Restul de 3/8 il detine fiul meu, mostenire de la tatal sau. Apartamentul nu are deschisa cartea funciara (nici inainte nici dupa succesiune)
Doresc sa donez/vand partea mea unei persoane care accepta sa cumpere si sa ramana in indiviziune cu fiul meu. Pentru instrainarea unei proprietati stiu ca se cere extras din cartea funciara.
Deoarece nu vreau sa-i spun fiului meu de intentia mea, VA ROG sa-mi raspundeti la urmatoarea INTREBARE:
Pot sa fac demersurile necesare pentru inscrierea in cartea funciara numai a partii ce o detin sau inscrierea trebuie sa se faca prezentand acte de proprietate pentru intregul apartament?
(in acest caz ar trebuii sa-i cer fiului meu certificatul de mostenitor) VA MULTUMESC
De ce să nu aibă fiul cunostintă de aceste manevre????? A dona si a vinde sunt două lucruri complet diferite. În primul rând oferta de vânzare - cumpărare ar trebui să fie făcută fiului, asa ar fi cinstit. Nu??? Întabularea se poate face separat, fiind vorba de doi proprietari, în baza certificatului de mostenitor.
Fiul Dvs are drept de preemtiune la cumpararea partii Dvs, deci va putea ataca acest act la momentul in care ii va deveni opozabil. Deci fara manevre!!!
Ups, revin, am mincat litera P preemptiune am intentionat sa scriu :)
În categoria cauzelor de nulitate relativă se regăsesc:
– nerespectarea regulilor referitoare la capacitatea civilă a persoanei, în cazurile în care nu este incidentă nulitatea absolută;
– lipsa discernământului la încheierea contractului;
– viciile de consimţământ;
– nerespectarea dreptului de preempţiune izvorât din lege.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Am facut greseala acum 40 de ani si am infiat un baiat (un nepot al sotului) Desi nu am ce sa-i reprosez, nu-l pot iubii. De aceea nu vreau ca dupa moartea mea sa-i ramana tot apartamentul. Prin instrainarea partii mele, de fapt vreau sa ajut o ruda a mea la care tin foarte mult.
Improprietare
floreradiana
Buna ziua.
As avea nevoie de niste informatii, daca ma puteti ajuta.
1. Exista 3 proprietari pe un imobil. Doua dintre parti au cote egale de 1/8 fiecare, ... (vezi toată discuția)