avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Improprietare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Improprietare

Buna ziua.
As avea nevoie de niste informatii, daca ma puteti ajuta.
1. Exista 3 proprietari pe un imobil. Doua dintre parti au cote egale de 1/8 fiecare, cealalta parte diferenta ( sot si sotie).
2. Niciuna dintre parti nu este intabulata.
3. Partea cu cea mai mare cota, poate instraina partea?
4. Care sunt pasii de urmat?
Multumesc.
Efectuati cadastru pe intreg imobilul, nu se face pe parti, fiind in indiviziune.
Dupa inscrierea in cartea funciara pe intreg, faceti dezmembrarea lotulului ce se doreste a se vinde. Se face apoi un act de iesire din indiviziune (partaj) se obtine cartea funciara si pentru lotul respectiv si faceti vanzarea.
Stimata doamna,

Cata vreme nu exista cadastru, respectiv intabulare, nu poate opera transferul dreptului de proprietate.

Numai daca vor fi realizate masuratorile cadastrale, fiecare dintre coproprietari isi va putea instraina cota-parte din dreptul de proprietate.

In cazul in care una din parti refuza sa efectueze masuratorile cadastrale,cealalta se poate adresa in instanta, pentru a suplini acordul acesteia, manifestarea de vointa a acesteia.

Cota-parte individualizata poate fi instrainata, chiar fara a fi realizata partajarea, cata vreme sunt intrunite toate cerintele imperative ale legii, pentru a opera transferul dreptului de proprietate.

Va multumesc, pentru timpul acordat.


Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Martie 2020
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferență dintre partaj și dezmembrare VelvetVamp01 VelvetVamp01 Puteți să îmi spuneți, vă rog, care este diferența dintre partaj și dezmembrare? Rog răspuns urgent! (vezi toată discuția)
Dezmembrare fara iesire din indiviziune angella angella O problema m/a pus pe ganduri: daca sunt doi copropietari pe o suprafata de teren(cu constructii) si vor sa o dezmembreze in doua parcele dar fara sa faca ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren catinica catinica Detin o suprafata de teren arabil impreuna cu sora mea.Eu doresc sa-l vand,ea nu vrea.Ce posibilitate am sa vand partea mea de teren?Terenul are cadastru (vezi toată discuția)