avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pot intabula un certificat de mostenitor fara cadastru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pot intabula un certificat de mostenitor fara cadastru

Am mostenit o parte dintr-un imobil de la matusa mea.
Aceasta in timpul vietii in anul 1998 a instrainat o parte cca 75% din acest imobil plus intreg terenul aferent. Anul acesta in primavara un vecin mi-a zis de ce nu ii vand partea ramasa ca eu nu am fost deloc pe la aceea adresa de mai bine de 15 ani.
Am facut supliment la succesiune in vara iar acum nu pot vinde deoarece trebuie sa fac cadastru nu doar intabulare
Persoana care a cumparat de la matusa mea nu imi mai da voie sa intru deoarece respectivul sustine ca el are toata casa iar eu nimic eu mostenind 2 camere si 2 boxe in pivnita. A si intabulat tot imobilul sustine el. Este posibil si daca eu pot intabula decat certificatele de mostenitor fara cadastru imobilul fiind partajat printr-o sentinta civila inca din anul 1986 aceasta fiind si titlul de propietate al matusii mele si al meu prin mostenire
Va multumesc
PS. Este posibil ca copropietarul sa invoce dupa 12-13 ani sa invoce uzucapiunea de 10-20 ani neexistand vreun act sau contract intre matusa mea sau eu incheat un anii trecuti
Ultima modificare: Duminică, 28 Noiembrie 2010
teodosie113, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 18:04, 28 Noiembrie 2010
Ca să vindeți trebuie să întabulați. Ca să întabulați aveți nevoie de documentație cadastrală. Nu se poate înstrăina doar în baza CM-urilor.
Asa cum v-a spus si colega de mai sus, pentru a instraina imobilul este nevoie ca acesta sa fie inscris in cartea funciara, iar inscrierea se face in baza documentatiei cadastrale si a actelor de proprietate. Pentru aceasta, contactati o persoana fizica sau juridica autorizata care sa va intocmeasca documentatia cadastrala. Va fi necesar sa-i dati copii legalizate dupa actele de proprietate, certificat fiscal o eventuala adeverinta de rol si copie dupa BI/CI. De depunerea dosarului la OCPI se va ocupa tot respectiva persoana.
Spuneati ceva despre faptul ca vecinul respectiv ar fi intabulat deja imobilul (sau o parte din el). Incercati sa aflati de la el mai multe detalii legate de acest fapt, pentru ca, cel putin la nivel teoretic, nu ar fi putut intocmi documentatie cadastral doar pentru 75% din imobil. Dar, repet, cel putin teoretic! Daca vrea sa va cumpere si restul imobilului (proprietatea dvs.), rugati-l sa va arate documentatia sa cadastrala, un eventual extras de carte funciara, pentru a vedea ce trebuie sa faceti dvs. mai departe.
Succes!
e obligatoriu sa faceti cadastru si apoi intabularea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau o parere obiectiva si mai ales ce sanse am sa nu imi pierd dreptul de proprietate teodosie113 teodosie113 Am mostenit o parte dintr-un imobil de la matusa mea. Aceasta in timpul vietii in anul 1998 a instrainat o parte cca 75% din acest imobil plus intreg terenul ... (vezi toată discuția)
Poate fi respinsa la ancpi-ocpi trecerea in cf a unui cm teodosie113 teodosie113 Exista posibilitatea respingerii de inscriere in CF a unui Certificat de mostenitor din moment ce a fost perceputa taxa de inscriere si primite actele ? Care ... (vezi toată discuția)
Cum se poate face cartea funciara silvester1 silvester1 am chemat pe cei de la primarie pentru a face masuratorile in vederea intocmirii cartii funciare.au venit au masurat,au zis ca trebuie luata masuratoarea prin ... (vezi toată discuția)