avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vreau o parere obiectiva si mai ales ce sanse am sa nu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vreau o parere obiectiva si mai ales ce sanse am sa nu imi pierd dreptul de proprietate

Am mostenit o parte dintr-un imobil de la matusa mea.
Aceasta in timpul vietii in anul 1998 a instrainat o parte cca 75% din acest imobil plus intreg terenul aferent. Anul acesta in primavara un vecin mi-a zis de ce nu ii vand partea ramasa ca eu nu am fost deloc pe la aceea adresa de mai bine de 15 ani.
Am facut supliment la succesiune in vara iar acum nu pot vinde deoarece trebuie sa fac cadastru nu doar intabulare
Persoana care a cumparat de la matusa mea nu imi mai da voie sa intru deoarece respectivul sustine ca el are toata casa iar eu nimic eu mostenind 2 camere si 2 boxe in pivnita. A si intabulat tot imobilul sustine el. Este posibil si daca eu pot intabula decat certificatele de mostenitor fara cadastru imobilul fiind partajat printr-o sentinta civila inca din anul 1986 aceasta fiind si titlul de propietate al matusii mele si al meu prin mostenire
Va multumesc
PS. Este posibil ca copropietarul sa invoce dupa 12-13 ani sa invoce uzucapiunea de 10-20 ani neexistand vreun act sau contract intre matusa mea sau eu incheat un anii trecuti
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 12:06, 29 Noiembrie 2010
uzucapiunea nu poate fi invocata impotriva coproprietarului. Merceti la OCPI si scoateti un extras de carte funciara pentru imobilul in discutie. Angajați avocat!
fkt_eva a scris:

uzucapiunea nu poate fi invocata impotriva coproprietarului. ...


O eroare destul de comuna, inclusiv in unele hotarari judecatoresti.
De ce sa nu poate fi invocata uzucapiunea impotriva coproprietarului? Pentru ca posesia ar fi echivoca? Se poate dovedi ca nu este deloc asa. Posesia este echivoca atunci cand exista indoiala asupra titlului sub care sunt savarsite actele de folosinţa ale posesorului. Echivocul apare, asadar, ca o situaţie intermediara intre cazul in care s-a facut dovada clara a lipsei elementului animus in momentul intrarii in posesie si cazul in care s-a dovedit existenţa acestuia. Cu alte cuvinte, echivocul este un viciu care loveste elementul animus, in sensul ca nu se poate sti nici ca exista nici ca nu exista. Nu se cunoaste, asadar, daca posesia este exercitata in nume propriu sau pentru altul. Insa acest viciu apare numai acolo unde nu exista proba ca posesorul a exercitat posesia chiar impotriva coproprietarului, nu pentru el. Altfel cum s-ar putea explica prevederile art. 729 Cod civ. care dispun ca partajul se poate face doar daca nu se opune prescriptia? de ce sa fi prevazut legiuitorul ca nu se poate face partaj daca se poate opune prescriptia de vreme ce prescriptia nu poate sa curga?
buna ziua.
coproprietarul celalalt nu are dreptul sa va interzica sa intrati pe partea dvs. din acea proprietate!!
dar daca stati in pasivitate , in mod cert o sa va pierdeti dreptul mostenit .
de ce nu faceti si cadastrul iar ulterior puteti instraina ceea ce ati mostenit daca doriti . ;)
sau daca nu doriti puteti sa va folositi de cele doua camere mostenite, fie sa locuiti fie sa le inchiriati la terte persoane.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot intabula un certificat de mostenitor fara cadastru teodosie113 teodosie113 Am mostenit o parte dintr-un imobil de la matusa mea. Aceasta in timpul vietii in anul 1998 a instrainat o parte cca 75% din acest imobil plus intreg terenul ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune leusan leusan Poate invoca unul dintre mostenitori uzucapiunea (locuieste acolo de de 25 de ani de la decesu lmamei sale) atata timp cat mostenirea dupa defuncta nu a fost ... (vezi toată discuția)
Chirie intre coproprietari ksandra_33 ksandra_33 Daca sunt 2 proprietari pe o casa si doar unul locuieste in ea, celalalt nu mai locuieste in ea de 40 de ani. Poate cel care nu locuieste in ea sa ceara chirie ... (vezi toată discuția)