avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

Poate invoca unul dintre mostenitori uzucapiunea (locuieste acolo de de 25 de ani de la decesu lmamei sale) atata timp cat mostenirea dupa defuncta nu a fost dezbatuta?
Ultima modificare: Miercuri, 24 Octombrie 2012
leusan, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:48, 24 Octombrie 2012
Uzucapiunea, ca mod de dobandire a proprietatii intemeiat pe faptul
posesiei in termenul prevazut de lege este o sanctiune indreptata impotriva
vechiului proprietar care, dand dovada de lipsa de diligenta, a lasat vreme
indelungata bunul sau in mana altei persoane.
Prin urmare, actiunea civila formulata de posesorul reclamant, pe
acest temei, trebuie indreptata impotriva vechiului proprietar care are
calitate procesuala pasiva in cauza.

Lipsa dezbaterii succesiunii nu impiedica in principiu efectele prescriptiei achizitive - uzucapiunea - dar reclamantul ar putea intampina probleme in instanta in sensul ca nu va putea fi identificat adevaratul proprietar si actiunea ar putea fi respinsa (aceasta dep[inde de mai multe imprejurari concrete pe care nu le cunosc)
Nu se poate invoca cu succes uzucapiunea intemeiata pe posesia unuia dinrer mostenitori asupra bunului succesoral, posesia nefiind una utila, exclusiva. Nu se poate aprecia daca poseda ca proprietar exclusiv sau ca si coproprietar.
multumesc.Asa ma gindeam si eu ,mai ales ca autorul lor (mama) nici ea la rindul ei nu a detinut decat o chitanta de mana . Numai ca acest mostenitor a vorbit cu nepoata de fiica ai fostului proprietar (proprietarul si si fiica sunt decedati) si doreste sa introduca actiune de uzucapiune in nume propriu.
Uzucapiunea nu opereaza între coindivizari.


Efect al posesiei, uzucapiunea presupune neapãrat o posesie utilã, adicã neatinsã de nici unul dintre viciile acestuia
Pentru dobândirea proprietãţii prin uzucapiune se cere darea în posesie sã se exercite public şi sã îndeplineascã totodatã celelalte condiţii prevãzute de
lege , pentru ca proprietarul sã poatã afla de posesia ce se exercitã împotriva sa.

Uzucapiunea de 30 de ani (uzucapiune logisimi temporis) este recunoscutã de în favoarea posesorului bunului care „prescrie prin 30 de ani, fãrã sã fie obligat a produce vreun titlu şi fãrã sã i se poate opune reaua–credinţã”, dar el trebuie sã posede bunul în tot timpul prevãzut de lege, iar posesia sã fie utilã, adicã neafectatã de vreun viciu.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond funciar dan944 dan944 Exista o lege ca daca ai intrat in posesia unui teren chiar si fradulos dupa un anumit timp de folosinta devii propietar de drept? Se pare ca nu stie nimeni (vezi toată discuția)
Uzucapiune! silviumanta silviumanta Buna ziua! Dragi colegi am urmatoarea speta : In anul 1956 se vinde un imobil cu o chitanta de mana , cumparatorul isi deschide rol fiscal cu acea chitanta si ... (vezi toată discuția)
Posesia ana cristea ana cristea Bună. E prima dată când scriu. Vă rog lămuriţi-mă şi pe mine, se poate stabili o corespondenţă între posesia utilă şi posesia de bună- ... (vezi toată discuția)