avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chirie intre coproprietari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chirie intre coproprietari

Daca sunt 2 proprietari pe o casa si doar unul locuieste in ea, celalalt nu mai locuieste in ea de 40 de ani. Poate cel care nu locuieste in ea sa ceara chirie celuilalt pentru folosirea intregii case ?
Cel mai recent răspuns: Dora_Macris , utilizator 12:06, 26 Iunie 2006
da.poate. dar nu retroactiv.
nu ati fost prea explicit.
ce sa inteleg? ca unul din cei doi proprietari a stat in continuu in casa singur, netulburat iar celalalt nu a dat pe acolo timp de 40 de ani?
daca este asa dvs puteti cere chirie dar ma indoiesc ca veti primi, s-ar putea ca celalalt proprietar sa invoce uzucapiunea ca mod de dobandire a proprietatii asupra casei, intrucat el a inteles a se comporta ca un proprietar al intregului imobil iar celalalt nu s-a opus. Ce chirie sa se mai ceara din moment ce celalalt face de 40 de ani acte de admnistrare si conservare a casei cum ar fi de exemplu plata impozitului pe imobil?!!!
Sau poate ca situatia este alta…celalalt proprietar a venit mereu pe acolo, a platit impozitul pe partea sa de casa…orice act care sa intrerupa prescriptia achizitiva, adica uzucapiunea?!!
Daca este asa atunci in acest din urma caz se poate cere chirie pentru partea folosita de celalalt sau chiar sa inchirieze la altul. Banuiesc ca este stabilit fiecare ce drept are in casa respectiva-adica de ex unul are 2 camere situate in partea din fata si celalat2 in partea din spate, etc. adica s-a facut o iesire din indiviziune.

Unul dintre proprietari a locuit acolo de 67 de ani, de cand s-a nascut. Celalalt a plecat din casa de la varsta de 18 ani iar acum are 65 de ani. Ei au mostenit imobilul in 1981 cand s-a facut succesiunea dupa tatal lor. Cel care a locuit permanent acolo a intretinut casa, a platit singur impozitul pe casa. Celalalt nu a mai trecut pe acolo numai in vizita de cateva ori dar nu a contribuit cu nimic la cheltuielile casei spunand ca el nu locuieste in acest imobil. El are domiciliul in alt judet. Casa nu este apartamentata, asa ca nu se stie care parte este a unuia si care a celuilalt. Pe extrasul de carte funciara apar amandoi cu cote de 1/2 fiecare. Credeti ca se poate invoca uzucapiunea in acest caz?? Va multumesc din suflet!
Intre coproprietari nu se poate solicita chirie, daca nu a avut loc cel putin un partaj de folosinta.

Nici uzucapiunea nu opereaza in cazul de fata.

Posesia este echivoca, nu este sigura nici existenta, nici lipsa elementului intentional. Coproprietarul efectueaza acte de folosinta cu privire la intregul bun, fara a rezulta in mod clar daca acestea au fost facute in calitate de titular al unei cote-parti din dreptul de proprietate sau cu vointa de a se comporta ca un posesor exclusiv al intregului bun. Se presupune ca acesta stapaneste bunul si pentru ceilalti titulari, astfel incat nu este vorba despre o posesia utila, care sa conduca la dobandirea, de catre cel ce a exercitat-o, a dreptului de proprietate asupra bunului respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie teren din jurul casei - uzucapiune posibila? catalinn008 catalinn008 buna ziua, am nevoie de un sfat. bunicii sotiei locuiesc intr-o casa de peste 20 de ani. In jurul anilor 2000 au cumparat casa de la primarie, insa nu si ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea de 30 de ani rasvan20 rasvan20 Tatal meu a cumparat cu chitanta de mana in 1974 un teren in suprafata de 70 mp de la unul dintre cei doi proprietari ai terenului in suprafata de 190 mp. S-a ... (vezi toată discuția)
Intrebare sara8 sara8 As vrea sa trimit o adresa catre o presoana care sa demonstreze ca este proprietarul unui teren, dar nu stiu cum sa procedez. Am rugamintea sa-mi spuneti cum ... (vezi toată discuția)