avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Extindere ilegala, probleme cu primaria. Intrare in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Extindere ilegala, probleme cu primaria. Intrare in legalitate

Buna ziua!Am o casa cu 3 camere din 1990,iar in 2005 m-am extins ilegal adaugant inca 1 hol si 2 bai.Vecinul de langa mine si-a luat autorizatie de constructie(in 2012) si si-a extins LEGAL casa pana la 50 de centimetri de casa mea.Inainte sa se extinda,mi-a formulat mai multe plangeri la Primarie,in care sustinea ca sunt ilegal.Oamenii legii au constatat ca intr-adevar sunt ilegal,dar pentru ca trecusera atatia ani in care nu existase nicio plangere,mi-au spus ca nu mai sunt pasibil de nicio amenda.Astazi am fost la Primarie unde am cerut informatiile necesare pentru ca extinderea ilegala pe care am facut-o sa intre in legalitate.Raspunsul celor de la Urbanism a fost ca n-am ce sa mai fac,iar daca vecinul care s-a extins LEGAL pana in geamul meu,ma va chema in judecata,am sanse mari sa-mi fie demolata partea construita ilegal.Intrebarea mea este:As avea vreo sansa sa intru in legalitate?As putea sa dau Primaria in judecata pentru ca atunci cand i-au acordat drept de extindere vecinului,nu s-a sesizat nimeni si nu m-au obligat sa intru in legalitate?Precizez inca o data,in 2005 am realizat extinderea ilegala!Multumesc mult,orice sfat venit din partea dumneavoastra imi este de ajutor
Scuzata sa-mi fie si mie, interventia la interventie ! De ce credeti ca a-ti extinde casa nelegal cu o baie si un hol, e ATAT de grav, intr-o Romanie unde aproape tot ce se intampla este nelegal. Sa va povestesc eu, cum ne-am trezit, ca peste drum de casa noastra, au construit unii o hala de imbuteliat vin, cica aveau eliberata autorizatia inaintea noastra, in mijlocul unui cartier de locuinte. De 8 ani lucreaza fara sa aiba canalizare - deverseaza apele uzate pe sol si in niste bazine dezafectate de carburanti, neetanse, iar noi la fereastra locuintei avem uneori si 24/24 de ore intre 45-80 db-zgomot, pentru ca incarca si descarca non stop. Toate institutiile, inclusiv Ministerul Sanatatii ne-au raspuns ca stiu, dar nimeni nu a rezolvat problema. Ce ziceti ? Se compara situatiile ?
Intrarea în legalitate a construcțiilor executate fără autorizație sau cu nerespectarea autorizației de construire se poate face prin obținerea unei autorizații de extindere, în cazul d-voastră. Prin O.G 9/13 mai este posibilă intrarea în legalitate până la 31 dec. 2015.
Pe de altă parte termenul de constatare și amendare este de 3 ani. (nu de 2 ani)
iar posibilitatea constatării executării unei construcții ca fiind nelegală sau fără a avea AC., NU ARE TERMEN, Orișicând Primăria sau ISC poate constata neregulile și solicita prin p.v constatare intrarea în legalitate într-un termen care dacă nu va fi respectat , construcția se va demola.
Pe scurt, puteți solicita primăriei o AC de extindere dar înainte faceți un proiect cu privire la ceeace vreți să obțineți aprobarea.
Faptul de a-ți extinde construcția, în cazul d-voastră, nu pare grav dar este vorba despre o regulă generală care trebuie respectată. Ia, gândiți-vă că vecinul d-voastră vrea să facă o extindere , dar pe proprietatea d-voastră sau vrea să facă o extindere pe verticală cu 4 etaje sau vrea să facă o extindere cu un atelier de tinichigerie- este sau nu grav. Prin urmare legea este dată pt.toate cazurile de extindere. și nu numai pt. una care nu ar prejudicia pe altul.
Marius Mihai a scris:

Scuzata sa-mi fie interven'ia, dar sunt surprins cu cata seninatate spuneti ca ati construit ilegal!! Nu vi se pare corect faptul ca ceva construit ilegal sa fie demolat ? Cam unde s-ar ajunge daca fiecare ar face la fel ?

Nu ti se pare tie cam imperinenta intrebarea ta?! Fiecare cu curtea lui cu casa lui, esti proprietar al unui teren faci ce vrei pe el... pe vremea bunicilor te duceai la primarie sa-ti dea voie sa faci pana si gardul la gaini?! asa cum ti se cere acum? hai sa fim seriosi! Daca e sa tinem cont de fiecare cuvant al legii unde s-ar ajunge?! Nu respecta legea cei care ar trebui, de ce sa i se darame omului ce a facut in curtea lui cu cine stie ce sacrificii?!
e ceva ce nu inteleg... 50 de cm intre case. Care dintre case este construita pe limita terenului, a Dumneavoastra sau a vecinului?

@elena din ploiesti
tocmai, ca nu poti sa faci ce vrei...

Daca eu vreau sa construiesc 20 de etaje intr-un cartier de case iar constructia sa ocupe toata suprafata terenului?

sau sa zicem ca respect reglementarile de urbanism cu privire la inaltime, suprafata ocupara, distanta fata de limitele terenului, si fac si ceva frumos, estetic... dar... care nu sta in picioare la un cutremur de 4 grade?

Nu pot sa construiesti ce vrei pentru ca:
- in functie de ce faci ii afectezi pe altii. O casa urata strica de exemplu valoarea proprietatilor vecine - gandeste-te ca-si ridica unul un palat cu turnulete langa casa ta. Construiesti prea aproape de cineva si ii iei soarele. s.a.m.d.
- pui in pericol siguranta ta si a altor persoane - Nevand un proiect nu exista garantia ca nu se pot intampla accidente pe parcursul timpului
- frumosul este o categorie subiectiva, s-ar putea ca frumosul tau sa fie mai ceva decat al altora...

De ce sa-i darame? Poate a construit la limita terenului fara acceptul vecinului si-l afecteaza pe acesta (insorire, vedere s.a.). Sau poate a construit, prin sacrificii, pe terenul vecinului... De asta am intrebat de cei 50 de cm, mi se pare ca niciunul dintre ei n-a respectat limitele.

Unele localitati accepta "intrarea in legalitate" desi legea urbanismului nu prea mai prevede asta, primarul Timisoarei a declarat ca la el in localitate nu se poate asta.,
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2015
DinuX, utilizator

omul a construit numai o camera in plus si un hol?! cu ce afecteaza asta pe ceilalti vecini?
si daca construiesc o mica casuta.. fara etaj sau te mir ce.. si nu rezista la un cutremur (sa fim seriosi - la 4 grade nu se darama nici un WC facut din lemn) cu ce afecteaza asta primaria pentru a nu-i da avizul de constructie?!

Da-i avizul.. da-i ce-i trebuie de la primarie ca stie omul ce sa faca sa nu-si riste viata! Cine e nebun sa se apuce sa-si construiasca ceva care sa-i puna viata in pericol?

nu aducem in discutie ca sunt destui care au ridicat cele 20 de etaje fara avizul nimanui si nici nu-i intreaba nimeni de nici un act sau aviz! de ce legea se "ia" numai de oamenii amarati?! de ce nu se ia de tiganii cu case cu turnulete?! de ce nu se ia de cei care si-au ridicat vile fara sa aiba venituri cu care sa justifice ridicarea acesteia?!

DinuX a scris:

@elena din ploiesti
tocmai, ca nu poti sa faci ce vrei...

Daca eu vreau sa construiesc 20 de etaje intr-un cartier de case iar constructia sa ocupe toata suprafata terenului?

sau sa zicem ca respect reglementarile de urbanism cu privire la inaltime, suprafata ocupara, distanta fata de limitele terenului, si fac si ceva frumos, estetic... dar... care nu sta in picioare la un cutremur de 4 grade?

Nu pot sa construiesti ce vrei pentru ca:
- in functie de ce faci ii afectezi pe altii. O casa urata strica de exemplu valoarea proprietatilor vecine - gandeste-te ca-si ridica unul un palat cu turnulete langa casa ta. Construiesti prea aproape de cineva si ii iei soarele. s.a.m.d.
- pui in pericol siguranta ta si a altor persoane - Nevand un proiect nu exista garantia ca nu se pot intampla accidente pe parcursul timpului
- frumosul este o categorie subiectiva, s-ar putea ca frumosul tau sa fie mai ceva decat al altora...

De ce sa-i darame? Poate a construit la limita terenului fara acceptul vecinului si-l afecteaza pe acesta (insorire, vedere s.a.). Sau poate a construit, prin sacrificii, pe terenul vecinului... De asta am intrebat de cei 50 de cm, mi se pare ca niciunul dintre ei n-a respectat limitele.

Unele localitati accepta "intrarea in legalitate" desi legea urbanismului nu prea mai prevede asta, primarul Timisoarei a declarat ca la el in localitate nu se poate asta.,

Alte discuții în legătură

Limita intre vecini curte comuna alexstan88 alexstan88 Buna seara!M-ar interesa un raspuns pertinent la problema mea.Locuiesc intr-o curte comuna cu 10 case.Acum 10 ani,parintii mei s-au extins ilegal,construind ... (vezi toată discuția)
Extindere camera camin fara autorizatii mihayy08 mihayy08 buna ziua vreau sa intreb cum pot afla daca cineva are autorizatie de constructie pentru extindere camera camin noi locuim intr-un bloc cu camere de camin ... (vezi toată discuția)
Construire fara autorizatie johnfreddie johnfreddie Stimate doamne,stimati domni, Care ar fi riscul ,in cazul in care as fi actionat in justitie de catre un vecin(care initial si-a dat acordul ... (vezi toată discuția)