avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Acrdarea de discount si scadenta prelungita la clienti ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Acrdarea de discount si scadenta prelungita la clienti cu care nu am contract

As vrea sa ma ajtati cu parerile Dvs vis-avis de acordarea de discount clientilor cu care nu am contract.
Cu alte cuvinte, daca o unitate poate acorda discount pe factura cu care vinde produse si servicii unor clienti cu care nu a incheiat contract comercial. Tot aceeasi intrebare o am si pentru scadenta de 30 de zile, acordata acelor clienti cu care nu a incheiat contract.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 14:07, 6 Iulie 2009
Sunt diversi clienti?...sau clienti fideli?...despre ce domeniu de activitate discutam aici?....eu , personal , daca nu as avea la baza un contract nu as acorda discounturi repetate clientilor.Insa am avut si cazuri , in care patronul dorea sa acorde un 5-10 % discounturi clientilor in functie de cum negociau.
Da, este posibil, daca factura este acceptata la plata. In acest sens se aplica dispozitiile Codului comercial:
ART. 46
Obligaţiunile comerciale şi liberatiunile se probează:
Cu acte autentice;
Cu acte sub semnătura privată;
Cu facturi acceptate;
Prin corespondenta;
Prin telegrame;
Cu registrele părţilor;
Cu martori, de câte ori autoritatea judecătorească ar crede ca trebuie sa admită proba testimoniala şi aceasta chiar în cazurile prevăzute de art. 1191 din codul civil;
În fine, prin orice alte mijloace de proba admise de legea civilă.
Si parerea mea este ca se pot acorda discount clientilor, care se specifica pe factura, in functie de cantitatea de marfa achizitionata sau in functie de modalitatea de plata (plata pe loc etc.).
In fond si pe factura sunt cuprinse elementele esentiale ale unui contract ( partiile , obiectul contractului, pretul etc.) .
De asemenea in cuprinsul facturii mai pot fi trecute si detalii ce tin de scadenta platii , conditii de livrare etc.
Factura , prin semnatura partilor, reprezinta tot o materializare a acordului lor de vointa, producand efecte intre parti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura-contract eugenilean eugenilean Buna ziua. Ma poate lamuri cineva daca se poate emite factura fara a avea incheiat un contract comercial? Eventual si legislatia in domeniu? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Comanda de transport = contract? Cati L. Cati L. Buna ziua, Poate fi considerat contract o comanda de transport rutier? Firma a facut o comanda pentru un transport pe care a anulat-o dupa mai mult de 24 ... (vezi toată discuția)
Comanda de transport = contract ? discover discover Buna seara , revin cu o noua nelamurire. Citesc destule pe forumul acesta si cand sa zic si eu \"aha ...am inteles\" atunci ma incurc in termeni , situatii ... (vezi toată discuția)