Buna ziua, va rog sa-mi raspundeti la cateva intrebari:
1. Locuim in strainatate si avem un copil de 14 ani.
Este posibil sa divortam la notar in Romania?? nu avem o locuinta acolo, ci mergem doar in vizite la parinti (cateva saptamani pe an, vara doar)
Copilul trebuie sa fie audiat si trebuie facuta o ancheta sociala.Unde?
2.in Romania nu avem nicio locuinta proprietate personala, dar in strainanate avem un apartament, luat in numele amandurora, cu credit ipotecar
Chiar si buletinul de Romania este expirat, dar avem pasaport
Daca vrem sa ne despartim prin comun acord, avand in vedere ca stam in strainatate, putem divorta in Romania? in strainatate? unde ar trebui? la notar? cu avocat in tribunal? la mediator?
Divortul poate fi transat de instantele de judecata din Romania.
Art. 2597 NCC
Alegerea legii aplicabile divorţului
Soţii pot alege de comun acord una dintre următoarele legi aplicabile divorţului:
a) legea statului pe teritoriul căruia soţii au reşedinţa obişnuită comună la data convenţiei de alegere a legii aplicabile;
b) legea statului pe teritoriul căruia soţii au avut ultima reşedinţa obişnuită comună, dacă cel puţin unul dintre ei mai locuieşte acolo la data convenţiei de alegere a legii aplicabile;
c) legea statului al cărui cetăţean este unul dintre soţi;
d) legea statului pe teritoriul căruia soţii au locuit cel puţin 3 ani; e) legea română.
Reprezentarea reclamantului in procesul de divort poate opera numai in urmatoarele cazuri :
- daca are domiciliul sau resedinta in strainatate , facandu-se dovada, cu inscrisuri, in acest sens
- daca executa o pedeapsa privativa de libertate
- daca este incapabil sau impedicat de o boala grava sau participe la acest proces
Daca nu sunt intrunite acest cazuri expres si limitativ prevazute de lege, reclamantul trebuie sa se prezinte in instanta, altminteri actiunea va fi respinsa ca nesustinuta , in caz ca discutam numai de absenta sau, sau se va suspenda , daca ambii soti nu participa la proces.
(reprezentarea in cazul divortului la notar este interzisa conform -art.87 indice 1 al. 7 din Ordinul ministrului justitiei nr. 81/2011 privind completarea Regulamentului de punere in aplicare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, adoptat prin Ordinul ministrului justitiei nr. 710/C/1995).
Puteti promova si dumneavoastra actiunea de divort, iar sotul dumneavoastra sa raspunda prin intampinare.(indicand un domiciliu procesual ales in vederea comunicarii actelor de procedura ).
Buna ziua, va multumesc foarte mult de informatii. Deci inteleg ca putem divorta de comun acord in tara, ceea ce este bine! Dar problema apartamentului comun (credit ipotecar) in strainanate, cum se va regla?
Veti stipula in acordul de intelegere la notar cu privire la toate aspectele atat in ceea ce priveste copilul, precum si numele dupa divort cat si bunurile. Aveti grija ca la notar trebuie sa va prezentati impreuna. Vi se da un termen de gandire de 30 de zile, dupa care din nou va trebui sa va prezentati amandoi la notar. Costul este in jur de 700 lei. Veti declara la notar ca locuinta comuna este cea de la domiciliul parintilor si in functie de acest aspect functionarii din cadrul serv. de asistenta sociala va vor face ancheta la domiciliu. Sa nu uitati ca aveti nevoie de pasapoartele CRDS, certif. de nastere ale dvs. si ale copilului si certif. de casatorie toate in original si copie. Daca certif de nastere/ casatorie nu este romanesc trebuie sa solicitati mai intai transcrierea lui fiind cetateni romani.