avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Asistenta medicala intr-o firma
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Asistenta medicala intr-o firma

Buna ziua
doresc sa intreb daca exista o obligatie legala in ce priveste infiintarea unui cabinet medical sau a unei asistente medicale permanente intr-o societate cu aproximativ 600 de salariati
va multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:18, 25 Iunie 2015
Nu, doar daca doreste angajatorul, iar medicul trebuie sa fie, incepand cu 01.01.2011, medic specialist/primar de medicina muncii.


Art. 44 din Legea 418/2004 privind statutul profesional specific al medicului de medicina a muncii prevede:
"Serviciile de medicina a muncii sunt furnizate şi de cabinetele medicale organizate conform legii şi de cabinetele de medicina muncii de intreprindere organizate de către angajator."

Vezi: [ link extern ]


Art. 4 si 6 din HG 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor prevad:
"Art. 4 - (1) Supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurată de către medicii specialişti de medicina muncii.
(2) Abrogat. (Până la data de 31 decembrie 2010, medicii specialişti în medicină generală ori în medicină de familie, care au obţinut, potrivit legii, atestat în specialitatea medicină de întreprindere, pot desfăşura activităţi în domeniul supravegherii sănătăţii lucrătorilor, cu excepţia încheierii fişei de aptitudine prevăzute la art. 16 alin. (6) -
Vezi [ link extern ] ).
Art. 6 - Angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat, sunt obligaţi să respecte reglementările în vigoare privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor."

Vezi: [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2015
ionion2000, utilizator
Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.9 (2) Prevenirea riscurilor, precum şi protecţia sănătăţii şi securitatea lucrătorilor, trebuie să fie asigurate de unul sau mai mulţi lucrători, de un serviciu sau de servicii distincte, din interiorul sau din exteriorul întreprinderii şi/ sau unităţii.
(3) Lucrătorul/ lucrătorii şi/ sau serviciul/ serviciile prevăzute la alin. (2) trebuie să colaboreze între ei ori de câte ori este necesar.
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să asigure controlul medical periodic şi, după caz, control psihologic periodic, ulterior angajării.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medicina muncii liviu f liviu f Buna ziua. Am o firma cu doi angajati (vinzatoare in magazin de haine). Este obligatoriu sa am (firma) un contract sau o colaborare sau altceva de ... (vezi toată discuția)
medicina muncii la angajare si anual la angajatori ... Kyrcea Kyrcea Buna ziua Medicina muncii la angajare si anuala la angajatori este obligatorie. Va intreb pentru ca nu am facut medicina muncii la angajare si nici medicina ... (vezi toată discuția)
Sanatate in munca TibiBogatu TibiBogatu Buna ziua, Sunt angajat la o institutie publica care are in organica si un cabinet de medicina muncii. Intre atributiunile personalului din cabinetul de ... (vezi toată discuția)