avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

Buna seara .
1.Cand am facut armata am lucrat si am avut bani si as dori sa stiu daca atunci s-a considerat stadiu de cotizare la stat .
2. Am facut facultatea la seral si am lucrat , dar o perioada am lucrat in fiecare zi cate 4 ore , acum vreau sa stiu daca in acei ani in care am lucrat 4 ore mi se considera ca stadiu de cotizare la stat .
3.Am 53 de ani varsta si daca ar fi sa mi se considere toti anii lucrati ca si ani de cotizare la sistemul public de pensie as avea 33 de ani de cotizatie . Am grupa 1 de munca si grupa a 2 a de munca , in minerit , deci dupa calculare comform tabelelor si noii legi 155/2015 as avea in total 6 ani si 6 luni de grupe ,facute pana in 2001,restul fiind fara grupa fiindca am lucrat la birou .
Intrebarea mea este :
- Daca se aplica acum legea 155/2015 , legea pensiilor , eu avand 53 de ani , si un stadiu de cotizatie de 33 de ani ( daca este real ce v-am scris mai sus) si 6ani si 6 luni grupe , cand as iesi la pensie , ca vad ca in lege se spune ca obligatoriu sa ai 35 ani de cotizatie , dar asta se face esalonat pana in 2030 , si acum se mai tine cont de varsta de pensionare de 65 de ani din care sa se scada grupele , dar nu mai mult de 8 ani?
Sau acum se va tine cont doar de anii de cotizatie , indiferent de varsta , grupele folosind doar pentru marirea pensiei ?
Acum care este punctul de pensie in minerit , ca am vazut ca pentru gr 1 este cu 50% mai mare , iar pt gr 2 este cu 25% mai mare ?
Va multumesc anticipat !!!
As dori daca cineva poate sa-mi raspunda , fiindca astept de mult un raspuns .Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punct pensie dodorel62 dodorel62 Buna ziua . Am 33 de ani de munca cotizati , dintre care 6 de gr1 , 20 gr 2 si restul 7 fara grupa , toti in minerit .Comform L 155/2015 stiu ca trebuie sa am ... (vezi toată discuția)
Pensionare dodorel62 dodorel62 Buna ziua . Referitor la faptul ca Legea pensiilor 263 , a fost modificata in 2014 , as dori sa-mi raspundeti la problema pe care eu o sa vo expun. - Am ... (vezi toată discuția)
Pensie boala profesionala dodorel62 dodorel62 Eu am 54 de ani si lucrez ca inginer la Cariera . Am grupa 1 si a 2-a si dupa ce aplicam legea 263/2010,actualizata 2016 , am 5 ani si jumatate grupe din care ... (vezi toată discuția)