Eu am 54 de ani si lucrez ca inginer la Cariera . Am grupa 1 si a 2-a si dupa ce aplicam legea 263/2010,actualizata 2016 , am 5 ani si jumatate grupe din care se vor scade din cei 65 de ani , asta insemnand ca voi putea iesi la pensie la 59,6 ani
Eu am boala profesionala dobandita acum 7 ani ( Pneumoconioza minerului la carbune).Anul acesta fac 34 de ani de cotizatie si 54 varsta si daca cumva vor fi probleme cu serviciul si ne vor trimite in ordonanta 2 ani si plati compenatorii,eu voi face atunci 56 de ani si 36 de ani de cotizatie si pana la varsta de 59,5 ani pot sa-mi bag pensie pentru boala,iar apoi voi intra in pensie de varsta .
Intrebarile mele sunt
1. Daca iau platile compensatorii si stau in cei 2 ani inordonanta ,iar dupa aceia voi iesi la pensie ce procent voi primi?
2.Daca nu voi lua aceste plati compensatorii ce procentaj voi avea la pensie?
Am inteles ca daca a-si iesi direct in pensie as avea pensie 98% din salariul de incadrare ?
Am inteles ca daca stau 2 ani acasa si iua plati compensatorii ,cand i-mi iau pensie iau numai 75% din salariu de incadrare.
Doresc sa stiu daca ies la pensie cat la %din salariu pot obtine pensie pe caz de boala profesionala , sau cum se calculeaza aceasta pensie ?
Va multumesc si astept un raspuns concret.
1+2-Pensia nu se calculeaza ca si procent din salariul de incadrare.
Precizati:
Luna si anul nasterii
Stagiul efectiv de cotizare realizat, din care:
Ani, luni si zile in grupa I
Ani, luni si zile in grupa II
Sunt nascut 02.09.1962
Am 34 de ani de cotizatie , dupa cum urmeaza
6 ani gr1 ,16 ani gr 2 , 10,6 ani gr 3 si 1,6 ani armata dar eu am facut-o la geniu si primeam bani pe langa solda si atunci cu siguranta mi s-a platit si contributia la stat ,iar facultatea am facut-o la seral si am muncit si mi s-a platit contributia la stat .
Va multumesc.
Din datele postate rezulta:
Pensie de limita de varsta la 58 de ani si 6 luni.
6 ani grua I aduc o reducere de 3 ani
16 ani de grupa II aduc o reducere de 3 ani si 6 luni
Daca veti lua salarii compensatorii 2 ani, atunci va creste si cuantumul pensiei.
Va multumesc pentru raspunsul dat , dar vreau sa va spun ca salariul meu de incadrare este de 3000 ,iar daca stau acasa 2 ani , in primul an as lua 1950 ,iar in al 2-lea an as lua 1200 ,iar salariile compensatorii ar fi de 1sau 3 salarii in cuantum de 2500 si atunci cum ziceti ca pensia i-mi va creste in functie de salariile din ultima perioada? Eu v-am intrebat cat as avea pensie pe caz de boala profesionala ,pentru cei 2 ani care mai raman pana cand o sa intru in pensie de limita de varsta ? Eu v-am intrebat care ar fi pensia mea pe caz de boala profesionala daca as iesi acum la pensie , sau cum se calculeaza aceasta ?
Nu va poate spune nimeni cat va fi:
-Pensia de invaliditate
-Pensia de limita de varsta
-Pensia prin adaugarea salariilor compensatorii
Pensia de invalidiate se calculeaza ca si cea de limita de varsta
Se fac punctajele anuale prin raportarea venitului asigurat la salariul mediu brut sau net pe economie in functie de ce prevede legea.
Se acorda punctaj suplimentar (50% sau 25%)la punctele acumulate in perioada anilor lucrati in grupele I sau II de munca.Se acorda puncte suplimentare pentru contributia la pensia suplimentara pana la 31/03/2001.
Se aduna toate punctele.
Totalul se raporteaza la stagiul complet de cotizare de 35 de ani.
Punctajului mediu anual i se aplica un indice de corectie.
In acest an acesta este de 1,09
Pensie
steaua59
va rog frumos sa ma lamuriti in aceasta speta .barbat nascut in anul 1959 noiembrie cu 36 de ani lucrati cu armata din care 21 de ani in grupa 2 100% sa ... (vezi toată discuția)