avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Punct pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Punct pensie

Buna ziua . Am 33 de ani de munca cotizati , dintre care 6 de gr1 , 20 gr 2 si restul 7 fara grupa , toti in minerit .Comform L 155/2015 stiu ca trebuie sa am min 35 de ani de cotizatie si din varsta de pensionare se scad grupele , dar nu mai mult de 13 ani . Acum 2 ani cand sa calculat , aveam punctul de pensie 2,75 .
Doresc sa stiu :
1. Daca pentru gr 1 se majoreaza pct de pensie cu 50 % ( acesta se calculeaza si se raporteaza doar la anii lucrati in aceasta grupa1 = 6 ) din punctul de pensie care este in prezent ?
2. La grupa a 2-a se majoreaza pct de pensie cu 25 % ( acesta se calculeaza doar la anii lucrati in aceasta grupa 2 = 20 ) din punctul de pensie care este in prezent ?
3. Dupa ce se fac aceste calcule se aduna si valoarea ce rezultata este punctul de pensie ?
Sau care este modalitatea de calcul , intrucat daca as avea doar gr1 sau gr 2 , atunci totul ar fi stiut , ca totul s-ar raporta doar la marire a punctului de pensie fie cu 25% sau cu 50 % .
4. Care ar fi valoarea punctului de pensie in anul 2016 si cum se calculeaza pensia ?
Va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 17:00, 22 Septembrie 2015
1)Numarul de puncte realizate in cei 6 ani de grupa I x 150% = total puncte acumulate dupa majorare punctaj.
2)Numarul de puncte realizate in cei 20 de ani de grupa II x 125% = total puncte acumulate dupa majoare punctaj.
3)Numarul de puncte acumulate in ceilalti 7 ani.
Pentru punctele realizate pana la 31/03/2001 se mai acorda un numar de puncte pentru pensia suplimentara.
4)
1)+2)+3):35x107%=Punctajul mediu anual
Punctajul mediu anual x 830,2 = Cuantumul pensiei

Caculele sunt valabile la nivelul anului 2015
Eu nu pot sti cat va fi in 2016 valoarea punctului de pensie(2015=830,2)si valoarea indicelui de corectie(2015 = 1,07).

Legea 263/2010

ART. 100
Persoanele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca, potrivit legii, beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective, dupa cum urmeaza:
a) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale, potrivit legii;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare pensie pentru limita de varsta BiancaTudose BiancaTudose Cu cat se majoreaza pensia pentru limita de varsta in conditiile iesirii la pensie cu reducerea stagiului de cotizare pt gr a II-a de munca? Daca se poate ... (vezi toată discuția)
Pensionare la cerere hudulineugenia hudulineugenia Buna ziua!eu pot sa ma pensionez la cerere la varsta de 55 ani si 9 luni datorita faptului ca am lucrat foarte multi ani in grupa 2 respectiv conditii ... (vezi toată discuția)
Valoare pensie Inginer_teren Inginer_teren Va rog un calcul pentru valoarea pensiei, pentru: - barbat; - nascut in ianuarie 1959; - stagiu cotizare 39 ani; - 21 ani , 8 luni si 15 zile incadrare in ... (vezi toată discuția)