avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate

Dreptul la proprietate, in acceptia CEDO: se refera la orice apartine unei persoane: casa/ teren/ bunuri/ bani?
Daca ne referim la o deposedare de o suma de bani pe cai oneroase acest fapt este considerat ca un furt de proprietate? Scuze pentru ne/ claritatea intrebarilor, daca am pacatuit.
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 14:59, 6 Iulie 2009
Dreptul de proprietate se refera la dreptul de a folosi si dispune de un lucru, intr-o maniera exclusiva si absoluta in conformitate cu legea si nu la bunuri insine.
Dreptul de proprietate e un drept real , absolut , opozabil era omnes , in sensul ca exercitarea acestuia trebuie respectata de toti ceilalti (exista un subiect pasiv determinat )

ll gasiti definit in articolul 480 al Codului Civil , care contine , tutosi , o definitie rudimentara, invechita.....

ART. 480 Proprietatea este dreptul ce are cineva de a se bucura si dispune de un lucru în mod exclusiv si absolut, însã în limitele determinate de lege .(cu referire la imposibilitatea de a aduce atingere exercitiului cuiva, si cu limitarea exercitiului acestuia prin exproprierea pentru cauza de utilitate publica.)

Sustragerea unei sume de bani poate constitui infractiunea de furt .Sau cea de delapidare , spre exemplu , daca subiectul activ(faptuitorul ) e unul calificat , avand atributii de administrare si conservare a respectivului bun....

Incadrarea juridica a faptei poate fi facuta dupa imprejurarile de savarsire ale faptei , calitatea faptuitorilor , iar relatarea punctuala nu ne ofera o asemenea posibilitate , decat cea de a face precizari generale, supozitii.
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Art. 208 C. penal , reda definitia infractiunii de furt ca fiind : Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia , fara consintamantul acestuia , in scopul de a si-l insusi pe nedrept. Alin. 2 al aceluiasi art. mentioneaza ca , se considera bun mobil si orice energie care are o valoare economica . Practic, infractiunea de furt nici nu ar putea avea ca obiect decat un bun mobil, un bun imobil ( o casa spre exemplu) nu ar avea cum sa fie furata, ci eventual , sa fie incalcat dreptul de proiprietate al unei persoane ,prin alte actiuni, care sunt ,deasemenea , incriminate.
De aici se desprinde ideea ca si o suma de bani ( ca bun mobil) , poate fi detinuta de cineva , pentru altcineva sau cu titlu de posesie , ca atribut al dreptului de proprietate. Prin actiunea de luare ( fara a avea un consimtamant prealabil) este incalcat dreptul detinatorului sau posesorului si este adusa o atingere grava a uneia dintre valorile ocrotite in mod special de lege , si anume, proprietatea .
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2009
ContSters47264, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate peraspera peraspera As dori sa aflu cat mai multe exemple concrete despre ce anume putem considera ca PROPRIETATE. (vezi toată discuția)
Speta penal Dalia Elena Dalia Elena A sustrage un servetel dintr-un pachet lasat pe banca de colegul sau B, acesta fiind plecat in pauza iar A avand nevoie urgenta recurge l-a a lua un servetel ... (vezi toată discuția)
Informatie elenamanea elenamanea BUNA ZIUA, TRAIESC IN CONCUBINAJ CU UNBARBAT DIN SEPTEMBRIE ANUL CURENT,INTR-O GARSONIERA CU CHIRIE.PENTRU ACEASTA GARSONIERA A FOST FACUT UN CONTRACT DE ... (vezi toată discuția)