avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia pentru cresterea copilului si concediul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia pentru cresterea copilului si concediul prenatal

Buna ziua as avea o intrebare:cum se calculeaza indemnizatia pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani?
Eu ar trebui sa nasc in noiembrie 2015, de cand imi pot lua concediul prenatal?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:47, 27 Iunie 2015
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23. - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

Art. 24.
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.

(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

Art. 25. - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.


2. - Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Indemnizatia nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul prenatal si concediul de ingrijire a copilului 32aly 32aly Daca salariul a fost marit in luna a 2 a de sarcina, ce procentaj are concediul prenatal ? Concediul prenatal poate fi luat in luna a 7 a de sarcina. Ce ... (vezi toată discuția)
Concediu de marnitate vs concediu de crestere copil Anasl Anasl Buna ziua, Am inteles in mare parte care este diferenta intre concediu de marnitate si concediu de crestere copil, dar va rog sa am ajutati pentru ca am ... (vezi toată discuția)
Cocediul prenatal,post natal,indemnizatia si alocatia nou nascut ContSters141851 ContSters141851 Buna ziua!Care sunt drepturile banesti ale proaspetelor mamici (inainte si dupa nastere)si cum se intra in posesia lor(documente necesare si unde se depun?)? (vezi toată discuția)