avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... PRESEDINTELE ASOCIATIEI DE PROPRIETARI
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

PRESEDINTELE ASOCIATIEI DE PROPRIETARI

Este obligatoriu ca presedintele asociatiei de proprietari sa fie proprietar in imobilul care face obiectul asociatiei?
Daca da, care este temeiul legal?
Ultima modificare: Duminică, 28 Iunie 2015
Adriantot, moderator
Da, este obligatoriu.
Asociatia de proprietari este a proprietarilor din acel bloc, nu din alt bloc.
Presedintele asociatiei este ales de AG a asociatiei de proprietari dintre membrii ei.
In consecinta trebuie sa fie proprietar in acel bloc.
Nu neaparat sa locuiasca in bloc, desi e recomandabil pentru ca numai asa poate tine o legatura fireasca cu ceilalti proprietari.

Temeiul legal este Legea 230.2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari si HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii.

Interventie moderator
Va rog sa nu mai scrieti cu majuscule. Este contrar regulamentului de postare in forum.
L nr 230/2007 Articolul 9
Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au dreptul sa participe, cu drept de vot, la adunarea generala a proprietarilor, sa isi inscrie candidatura, sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in structura organizatorica a asociatiei de proprietari. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana in cauza trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu.
HG nr 1588/2007 Art. 16. - Comitetul executiv, format dintr-un număr impar de membri aleşi de adunarea generală, reprezintă asociaţia de proprietari în administrarea şi exploatarea clădirii, cu excepţia atribuţiilor rezervate exclusiv proprietarilor cu privire la proprietăţile individuale, apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă. Preşedintele asociaţiei de proprietari este şi preşedinte al comitetului executiv.
Acesta fiind temeiul legal, cum poti controla daca un presedinte este sau nu proprietar? :"> Il iei pe credit cand iti spune ca e proprietar. Ceilalti proprietari au dreptul sa-i ceara actul de proprietate? :-/
A avea incredere in cuvantul oamenilor este un lucru bun mai ales intre oameni de calitate. Dar in ce proveste dovada ca cineva este proprietar sau nu al unui imobil nu poti sa "iei pe credit cand iti spune ca e proprietar", nici macar pe cel mai bun prieten.
Dar este suficient sa cunostem legea 230/2007 de unde aflam ca proprietarii sunt obligati sa depuna la asociatie copia actelor de proprietate.
Cred ca este simplu, nu!?
Multumesc.
Copia acestor acte de propr se preda la asociatie, recte la presedinte, nu? Care le depune alaturi de celelalte acte de proprietate din asociatie in dosarul aferent. Daca nu toti proprietarii au dat aceste copii la dosar, presedintele este obligat sa le ceara, nu?
Cum si membrii comitetului exec trebuie sa fie propr, aceasta inseamna ca presedintele ar trebui sa stie daca acestia sunt propr, iar daca nu sunt, le propune altor cetateni, care sunt proprietari.

Alte discuții în legătură

Membrii comitetului executiv ivladutoiu ivladutoiu 1. sotia/sotul care nu sunt titulari de contract vanzare-cumparare trebuie trecuti in Actul constitutiv anexa la statut, respectiv acordul de asociere? 2. ... (vezi toată discuția)
Salariu presedinte de bloc lizica lizica Buna ziua, Am o nelamurire cu privire la salariul Presedintei de bloc si anume cine poate decide modificarea/marirea salariului Adunarea Generala sau ... (vezi toată discuția)
Contractul de mandat timpuriu timpuriu contractul de mandat incheiat intre asociatia de propietari si presedintele ales in adunarea generala , este necesar numai in cazul cand presedintele este ... (vezi toată discuția)