avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Vanzare bun de catre casa de amanet
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Vanzare bun de catre casa de amanet

Buna ziua,

Puteți să-mi spuneți care este procedura de înregistrare în gestiune și vânzare a unui bun de către casa de amanet? Este obligată să ceară instanței scoaterea bunului la licitație? Eventual unde găsesc aceste informații.

Am avut un bun amanetat, dar casa de amanet mi-a spus că l-a vândut la scadența contractului + 5 zile. Am dreptul să cer dovada vânzării bunului? Ar fi trebuit să fiu informat de vânzare? Impresia mea este că bunul nu a fost vândut ci însușit de către amanet.

Mulțumesc!
Ultima modificare: Duminică, 28 Iunie 2015
toaderg, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 09:59, 28 Iunie 2015
Casele de amanet sunt infiintate in baza Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Din punct de vedere juridic, amanetul (gajul) reprezinta un contract accesoriu, unilateral, real, prin care debitorul remite creditorului sau un lucru mobil corporal sau necorporal pentru garantarea obligatiei (art. 1.685 din Codul civil).
Unitatii de amanet- ii este interzis sa foloseasca bunul gajat, are obligatia conservarii acestuia si este tinut la restituire dupa achitarea integrala a sumei oferite in locul bunul amanetat
In situatia in care, la scadenta, titularul contractului de amanet nu achita datoria, unitatea =creditorul are dezlegarea de a trece la realizarea gajului, cerand instantei printr-o ordonanta, autorizarea gajului prin scoaterea bunului gajat la vanzare prin licitatie publica;
sau atribuirea bunului amanetat creditorului, drept plata a datoriei
Legea interzice ca prin contractul de gaj sa se stipuleze clauze prin care creditorul ar fi autorizat sa-si insuseasca bunul amanetat in mod direct, fara a se adresa instantei
Incepand cu intrarea in vigoare a Ordonantei nr. 28/2006 privind unele masuri financiar-fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare, casele de amanet fac obiectul inscrierii in Registrul de evidenta deschis la Banca Nationala a Romaniei.
Casele de amanet nu intocmesc si nu depun situatiile financiare potrivit reglementarilor contabile emise de Banca Nationala a Romaniei,astfel incat de regula dupa decaderea termnului scadent acestea direct sau prin terti ,valorifica bunurile,fara a obtine de la instanta hotarare
Dvs daca ati depasit termenul scadent fara a prelungi contractul ,ati avut in cunostiinta clauzele contractului initial,respectiv riscurile si consecintele neplatii sau neprelungirii contractului initial

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fff urgent. executare irbo irbo buna ziua. as avea nevoie de putin ajutor. speta este urmatoarea: eu sunt creditor privilegiat (contract de gaj asupra unor bunuri inscris si la AEGRM). un ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare - si partaj victor77 victor77 Buna ziua, As dori sa stiu daca in cadrul contestatiei la executare inceputa de executor, in situatia mea de debitor as putea introduce partajul . In 2008 ... (vezi toată discuția)
Cine are drept de folosinta a proprietatii? mitik_gl mitik_gl Domnul X are proprietatea A, pe care o gireaza pentru a obtine imprumut o suma de bani. Nu reuseste sa plateasca datoriile catre banca si astfel banca scoate ... (vezi toată discuția)