avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetarea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetarea contractului de munca

am contract de munca incheiat pe durata ndeterminata. la 1 iulie anul acesta implinesc 65 ani. ce inseamna prevederea din codul muncii referitoare la "incetarea de drept" a contractului de munca? angajatorul poate reziliz contractul de munca, din proprie initiativa?
pana cand apare decizia de pensie - dureaza cateva luni de la depunerea dosarului - eu din ce traiesc?
]exista variante legale? trebuie sa fiu si eu de acord cu incetarea de drept a contractului de munca?
sunt angajat la o companie de stat
cu multumiri, Dan
Cel mai recent răspuns: raioch , utilizator 14:51, 28 Iunie 2015
Incetarea de drept a unui contract individual de muncă reprezintă încetarea prin efectul legii a raporturilor de muncă, ope legis, independent de voința vreunei părți (fie angajat , fie angajator),. Asadar, legea este cea care face sa înceteze raportul de muncă, voința partilor (angajat și angajator) nefiind luată în considerare.

Angajatorul doar constata prin decizie scrisa ca a intervenit o situatie de incetare de drept a raportului de munca, salariatul neavand posibilitatea sa-si exprime acordul in aceasta privinta.
practic, eu trebuie sa primesc o instiintare de la angajator? lucrez pana cand primesc instiintarea? este obligatoriu sa-mi desfaca contractul de munca?
1. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...

c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

2. Angajatorul este obligat sa inceteze contractul individual de munca in baza dispozitiei legale de mai sus.
La data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionar, contractul individual de munca existent inceteaza de drept, potrivit art.56 alin.1 lit.c teza I C.mun.

Conform alin.2 al aceluiasi articol, constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Asadar, angajatorul va trebui sa va comunice decizia de incetare a c.i.m. in termen de 5 zile lucratoare de la data incetarii c.i.m.
multe multumiri !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatia muncii 1916alexandru 1916alexandru Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema legata de iesirea la pensie a unei persoane angajate la institutia noastra (CAR PENSIONARI IFN) care la data ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca in cazul pensionarii gluten gluten Pentru pensie limita de varsta ,contractul de munca inceteaza de drept ca si la pensie anticipata si pensie de boala? Se face decizie de propunere la pensie ... (vezi toată discuția)
Incetarea c.i.m. - pensionare limita de varsta fagaras1955 fagaras1955 In cazul pensionarii la limita de varsta (reducere datorita grupei 1 de munca) ,angajatorul poate intrerupe contractul de munca? (vezi toată discuția)