avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie

Am optat pt CCC pana la implinirea varstei de 1 an. Pe 02.03.2015 mi-am reluat activitatea, cu 1 luna si 2 zile inainte de a implini copilul 1 an. Tatal a renuntat la 1 luna de CCC. Stimulentul de insertie mi s-a acordat pe 03.03.2015 (ziua urmatoare realizarii veniturilor profesionale), s-a suspendat pe periaoda 04.03.2015 - 04.04.2015 (motiv: luna tatalui, desi tatal NU si-a luat luna de CCC deci nu a beneficiat de indemnizatie), si s-a reluat in data de 05.04.2015. Intrebarea mea este in baza a ce temei legal s-a suspendat plata stimuletului de insertie.

Multumesc
Anca Lamba
Cel mai recent răspuns: Anca_Lamba , utilizator 21:39, 1 Iulie 2015
1. O luna din CCC este rezervata celuilalt parinte chiar daca opteaza sau nu sa intre in CCC.

2. In aceasta luna primul parinte care a intrat in CCC nu poate beneficia de indemnizatie sau de stimulentul de insertie.

In baza a ce articol din lege se aplica prevederile de care mentionati in mesaj?

Din ce am vazut in normele de aplicare ale OUG 111/2010, art 12 alin 4 doar in situatia in care solicitarea CCC de cel putin 1 luna se produce in ultima luna inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an, stimulentul se acorda din momentul in care copilul implineste 1 an, persoanei indreptatite care a solicitat initial dreptul care realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit.

In caz contrar, daca tatal nu isi ia acea luna chiar daca are dreptul nu vad de ce nu s-ar acorda stimulent de insertie, pt ca nu beneficiez de CCC (nici eu, nici tatal) si eu realizez venituri impozabile.

Multumesc
Anca
1. - Una este ce credeti dvs. ca ar fi convenabil pentru dvs. si alta este ce spune legea.
- Asa este cum spuneti dvs. dar luna fara stimulent pentru dvs. (rezervata tatalui) poate fi oricare din lunile pana implineste copilul 2 ani (AJPIS a ales luna de care vorbiti dvs.).

2. Ar fi sa va scriu aici mai multe articole si de aceea va recomand sa cititi in:

A) OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile aduse de:
- Legea nr.132/2011 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.
- OUG nr.124/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă sociala.
- Legea nr.166/2012 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 124/2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă social.
- Legea nr.187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal .
- Legea 126/2014 pentru modificarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului.

B) NORME METODOLOGICE de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunarã pentru creşterea copiilor (aprobate de HG 52/2011 si modificate de HG 57/2012 si de HG 1291/2012).

3. Daca imi dati o adresa de e-mail, pe mesaj privat, vi le trimit eu pe amandoua actualizate la zi.

4. Daca vreti si un raspuns oficial va puteti adresa ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
Ultima modificare: Marți, 30 Iunie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc.

Stiu legile si le-am citit, doar ca nu am sesizat ca ar fi niciun articol din care sa reiasa clar ca in luna tatalui nu se acorda stimulent.

Inteleg, conform raspunsului primit de la APS sector 6 ca intentia legiuitorului a fost sa incurajeze tatii sa ramana in CCC in acea luna si de aceea nu acorda stimulent pentru luna tatalui, numai ca din punctul meu de vedere nu au actualizat corespunzator OUG 111, nici normele de aplicare astfel incat sa reflecte acest lucru.

Multumesc inca o data penteu raspuns si timpul acordat.

Anca Lamba

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului AndreeaB28 AndreeaB28 Buna ziua. sunt in concediu de crestere a copilului din luna martie a acestui an. incepand cu ianuarie 2014 as dori sa ma intorc la serviciu. am optat pentru ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie aimee7 aimee7 Am nascut in noiembrie 2012 si am beneficiat de concediu crestere copil incepanf cu martie 2013 am optat pentru doi ani.ma intorc la serviciu incepand cu luna ... (vezi toată discuția)
Intreruperea concediului de crestere a copilului Stela30 Stela30 Buna seara! Sunt in concediu de crestere a copilului, am optat pentru doi ani copilul implinind varsta de 2 ani in decembrie 2014. Contractul meu de munca este ... (vezi toată discuția)