avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recuperare pensiei alimentara neplatita 24 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recuperare pensiei alimentara neplatita 24 ani

unui copil de 24 ani si momentat face studiile universitare, nu i s-a platit niciodata pensie alimentara de catre tata si nici nu se cunoaste veniturile acestuia pentru ca lucreaza in strainatate fara carte munca si a avut acolo cateva firme pe care ulterior le-a inchis. in acest momet tatal a mostenit o casa in tara, urmand sa vina sa faca actele de mostenire. in ideea in care se poate pune sechestru pe casa (prin instanta), va rog sa-mi comunicati:
-copilulul sau mama poate cere plata pensiei pentru toata perioada cat aceasta nu a fost platita? pentru ce perioada se poate cere plata pensiei -de la 0 ani pana la zi?
- cat se calculeaza legal cuantumul pensiei alimentare cand nu se cunosc veniturile?
-care sunt demersurile care trebuie facute in acest sens?
-cum se procedeaza daca nu se cunoaste adresa tatalui?
-cum se poate pune sechestru pe mostenire (daca se obtine o hotarare judecatoreasca in acest sens), astfel incat casa sa nu poata fi vanduta in momentul in care se face succesiunea?
multumesc
Nu se poate pretinde plata pensiei retroactiv decat pe ultimii 3 ani daca ar exista o hotarare judecatoreasca in acest sens.

Daca nu exista, atunci copilul major va putea introduce actiune de stabilire a cuantumului pensiei si aceata va pute afi pusa in executare ulterior. Copilul poate beneficia pana la maxim 26 de ani daca se afla in continuarea studiilor.

In plus trebuie ca in cererea de chemare in judecata sa fie indicat domiciliul tatatlui si locul de munca al acestuia.
Pana la implinirea varstei de 26 de ani aveti dreptul la pensie de intretinere, daca studiati si nu prestati nicio activitate remunerata.



Actiunea pentru majorarea pensiei de intretinere este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliati dumneavoastra, in calitate de reclamant sau de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul.



Legiutorului , in materie de pensie de intretinere, a instituit o competenta teritoriala alternativa.


Instanta de judecata va putea stabili plata pensiei de intretinere, pentru motive intemeiate , pe o perioada in avand , pensia reprezentand o suma globala a anumite luni.


Daca solicitati instantei de judecata plata pensiei de intretinere in raport de venitul net obtinut de tata, indicati societatea unde acesta este angajat.


Pensia este calculata in functie de nevoile creditorului obligatiei legale de intretinere, dar si de posibilitatile de plata ale debitorului.


Hotararea prin care s-a stabilit pensia de intretinere nu este necesar a fi investita cu formula executorie, fiind executorie de drept.


Pensia de intretinere poate fi recuperata doar pentru trei ani, anteriori sesizarii instantei de judecata.




Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara major lenu73 lenu73 buna dimineata, Adult in varsta de 19 ani, student anul I la Academia Militara, poate solicita pensie alimentara tatalui pe durata studiilor? ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentarã edyzaharia edyzaharia Bună ziua, Dacă copilul a făcut 18 ani și pensia alimentară a fost sistată de către Casa de Pensii (cel care o plătea este pensionar pe caz de ... (vezi toată discuția)
Intretinere student Rolli Rolli Buna ziua. Va rog sa-mi dati un sfat intr-o problema delicata: eu si sotul meu avem un copil - student la zi, in varsta de 21 ani. Pentru ca nu participa, ... (vezi toată discuția)