avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Rampa pentru persoane cu handicap fizic
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Rampa pentru persoane cu handicap fizic

Va rog mult, ajautati-ma si de aceasta data asa cum ati facut-o de atatea ori.
La parterul scarii mele este inchiriat un apartament, unul din chiriasi deplasandu-se doar in carut cu rotile. Scara nu are lift, fiind bloc de 4 etaje. La intrarea in scara sunt 2 trepte plus platforma iar in holul de la intrarea in scara mai este o treapta plus platforma. Treptele nu sunt foarte inalte. Mama unuia dintre chiriasii acestui apartament de la parter, mi-a spus ca avem obligatia sa construim o rampa pentru acest scaun cu rotile. Aleea din fata scarii este destul de ingusta, fiind strajuita de garduletul gradinii. Pentru a nu incomoda accesul normal in scara, ar trebui sa fie data jos o parte din gard, sa se betoneze o bucata de pamant din gradina, din fata treptelor si acolo, intr o parte, sa se poata construi o rampa. Am rugat-o pe doamna respectiva sa inprovizeze din lemn ceva pentru a putea facilita urcatul scaunului cu rotile. Doamna , destul de tanara si destul de " vocala" spune sa-i caut eu tamplar. Am rugat-o sa caute pe internet. Mi-a spus ca nu are internet. Am rugat-o sa apeleze la fiul dansei . Toate acestea dupa ce m-a amenintat ca Asociatie de obligata de lege sa construiasca rampe. Dragii mei, ii inteleg pe deplin situatia. Eu m-am chinuit cu mama mea 8 ani sa o cobor cand era necesar, pe scari, in brate, de la etajul 1...Problema este ca Asociatia spune : nu suntem de acord sa facem atata munca si sa investim pentru o persoana care azi locuieste, maine poate sa nu mai locuiasca aici, fiind doar chiriasa. Cand se vor face rampe, sa se faca pentru toate cele 6 scari. Rampele sa fie facute de catre firma care va anvelopa blocul, in toamna viitoare.
Acu, eu va intreb cum trebuie sa procedez.? As construi si maine o rampa daca as avea spatiu suficient in fata treptelor. Pentru a face spatiu trebuie sa scot 2 m de gard, sa largesc aleea din fata treptelor cu 2 m pe lung si 1 m pe latime, pentru a avea unde coti scaunul spre stanga si a-l indrepta apoi cu fata spre trepte si a permite urcarea pe o treime a treptelor din stanga Nu pot construi o rampa de aprox 80 cm pe mijloc si sa las acces pe stanga si pe dreapta de cate 40 cm . Nu cred ca e corect fata de ceilalti care trebuie sa urce cu o mobila, un frigider etc printr un spatiu de 40 cm .
Cum este corect? Nu vreau sa ingreunez accesul celorlalti dar nici pe persoana din scaunul cu rotile nu vreau sa o neglijez.
Cel mai recent răspuns: Thea Maria , utilizator 10:48, 16 Februarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Spuneti-i doamnei sa faca o solicitare in scris catre asociatie. Discutati aceasta solicitare in comitet. Poate decideti in comitet sa faceti asemenea lucrari la toate scarile sau amanati pana la adunarea generala cand o sa prindeti costul lucrarilor in bugetul de venituri si cheltuieli.
Pana atunci apelati la cateva firme care sa prezinte solutoii tehnice, deviz estimativ al lucarilor... ca sa aveti baza introducerii acestor costuri in bugetul anului viitor.
Va multumesc mult pentru raspuns.
Referitor la asigurarea rampelor de acces in imobil de locuit in comun pentru persoanele cu dizabilitati,asociaţia de proprietari nu are vreo obligaţie.
Legal pentru executare rampa acces persoane cu handicap este necesar initial proiect tehnic
In baza acestuia trebuie solicitat la serviciul urbanism din primarie autorizatie de constructie si certificat de urbanism
Urmatorul aviz trebuie obtinut de la Oficiul de Cadastru.
Pentru autorizatia de constructie rampa acces persoane cu dizabilitati, trebuiesc obtinute avize de la alte autoritati/instituții Protecția Mediului, Apa Canal, Electrica, Distrigaz, ISU și Telekom
Primaria este obligata prin L nr 448/2006 sa accesibilizeze toate domeniile publice, calea de acces catre intrarea in bloc constituie domeniu public.
Prevedere legala exista, dar incompetenta ,reaua vointa si dezinteresul care caracterizeaza majoritatea reprezentantilor autoritatilor in drept sa se implice pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilitati ,tin in casa multe persoane cu dizabilitati.
Nu trebuie omis si costurile tuturor documentelor/proiect/avize,etc..
De regula ,la nivelul imobilelor de locuit in comun se executa rampe de acces functie de conditiile la fata locului,cu intelegere si cu compasiune pentru persoanele aflate in suferinta,in rare cazuri existand toate avizele legal prevazute
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@mikifulgutz

Dupa ce am citit textul dv. am stat putin sa ma linistesc si sa va scriu la o temperatura medie, ca sa zic asa.
M-au frapat trei fraze absolut inacceptabile pentru oameni cu suflet si cu cap si vi le voi reproduce:
Eu m-am chinuit cu mama mea 8 ani sa o cobor cand era necesar, pe scari, in brate, de la etajul 1

Daca dv. v-ati chinuit s-o carati in brate de la et.1, asta s-a intamplat pentru ca pe etaje chiar nu se pot construi rampe daca nu exista un unghi potrivit, destul de mic incat sa nu devina un chin si mai mare coborarea sau urcarea unui carucior cu rotile decat urcarea si coborarea pe trepte. Daca v-ati chinuit dv., nu inseamna ca trebuie sa se chinuie si altii care au avut in vedere sa se mute la parter, fiind in situatie dificila, tocmai pentru a putea cere un sprijin care este si obligatoriu si posibil de acordat (construirea unei rampe pe cateva trepte).
Asociatia spune : nu suntem de acord sa facem atata munca si sa investim pentru o persoana care azi locuieste, maine poate sa nu mai locuiasca aici, fiind doar chiriasa. Cand se vor face rampe, sa se faca pentru toate cele 6 scari. Rampele sa fie facute de catre firma care va anvelopa blocul, in toamna viitoare.

Persoana care este doar chiriasa, nu este o persoana de categorie inferioara, ci o persoana cu aceleasi obligatii ca si ceilalti proprietari atata timp cat locuieste in bloc. Dimpotriva, chiriasii sunt niste persoane mai chinuite din multe puncte de vedere decat proprietarii, numai daca ne gandim ca oricand proprietarul ii poate da afara din imobil, dar si pentru ca situatia lor materiala este mult inrautatita prin plata chiriei. Asta in general vorbind.
Pe de alta parte, firma care va va face anveloparea, daca si cand o s-o faca, nu este obligata sa faca aceasta rampa decat contra cost, mutand garduletul gradinii sau montand-o tot pe mijlocul treptelor, asa cum o puteti face si acum. Deci "asociatia" - formata si condusa din oameni cu creier in cap - poate face acum, fara amanare, ceea ce ar putea face si peste 1,2,7 ani si fara sa mai chinuie oameni care au ajuns in scaun cu rotile pentru ca au avut ghinionul de a nu vorbi prostii, sanatosi fiind.
Plus ca nu se stie niciodata daca vreun proprietar - persoana superioara dupa parerea unora - nu va avea nevoie maine sau poimaine sau vreodata de aceasta rampa. Atunci va fi mai potrivit sa va ganditi la mutarea gardului gradinii sau montarea pe mijlocul treptelor?
Nu pot construi o rampa de aprox 80 cm pe mijloc si sa las acces pe stanga si pe dreapta de cate 40 cm . Nu cred ca e corect fata de ceilalti care trebuie sa urce cu o mobila, un frigider etc printr un spatiu de 40 cm

De ce sa nu puteti? Adica dv. va ganditi mai abitir cum sa se mute o mobila sau un frigider pe cateva trepte din an in paste, decat cum urca doi oameni loviti de soarta zilnic? Asta este de neinchipuit!
Se poate foarte bine urca si mobila, si frigider, ... si orice vreti dv. pe acea rampa si trepte. Va asigur asta pentru ca noi, la bloc, am facut aceste rampe, atat in holul interior rampa din tabla care incomodeaza pe unii locatari la cutiile postale, dar care au inteles situatia si s-au obisnuit sa faca un pas in plus care nu-i costa nimic. Am facut si rampa exterioara pe doua trepte si pe care coboara si urca mai toti locatarii, nu numai cei cu carucioarele (de infirmi sau de copii).
In final va sugerez sa va ganditi sa faceti ce trebuie sa faceti pentru acesti oameni, asa cum ati face-o pentru dv., daca maine soarta, viata, Dumnezeu, va va pedepsi intr-un moment de iad si v-ar lua picioarele de care azi va bucurati.
Nu va doresc asta pentru nimic in lume, dar trebuie sa actionam intotdeauna in favoarea celor care nu au norocul nostru ca si cum am fi noi in locul lor si sa nu ne razbunam pe ei pentru ca, daca am fost in trecut in situatii asemanatoare lor, altii s-au purtat urat cu noi sau .... pur si simplu nu s-a putut altfel.
Si inca ceva:
Ati venit pe acest forum, ca noi toti, dintr-o nevoie, de a va lua niste cunostinte. Acele lucruri pe care le-ati invatat aici, daca le-ati invatat, au fost pentru dv. o rampa pe care ati urcat pentru ca nu puteati altfel. Daca noi am fost rampa pentru handicapul dv., atunci macar dv. transmiteti alta rampa, de alt fel, celor care au nevoie. Faceti in asa fel incat sa le faceti viata mai usoara.
Vi se va intoarce acest bine cand nici cu gandul nu ganditi!
Dragii mei, va rog mult, nu va ganditi vreo clipa ca nu am suflet si ca nu imi pasa de necazul acestei persoane. Nu v-as mai fi intrebat ce si cum sa procedez. Am mentionat faptul ca m-am chinuit cu mama 8 ani, in brate, pe scari, tocmai pentru a-mi exprima totala intelegere fata de chinul si nevoile acestei persoane.
Am spus "asociatia" in sensul ca m-am consultat atat cu Comitetul executiv cat si cu cate 3-4 proprietari de la fiecare scara. Nu pot decide de capul meu. Era normal sa -i consult. E vorba de o investitie, de o cheltuiala pe care o va suporta intreaga asociatie.
Si nu este , nici pe departe, vorba de faptul ca un chirias este o persoana de categorie inferioara. Chiar atat de ticalosi v-am parut din cele scrise? Va rog frumos revedeti textul. Este vorba de faptul ca proprietarul apartamentului este medic si si-a manifestat , in cateva randuri, dorinta de a deschide, in acest apartament, cabinete particulare pentru consultatii medicale.. Deci este posibil sa facem aceste rampe si chiriasii sa nu mai fie aici pana sunt gata rampele. De aceea v-am cerut sfatul. Cum e legal sa procedez, deoarece persoana are nevoie de aceste rampe ( exterioara si interioara), doresc sa le construiesc, dar ma izbesc atat de opinia Comitetului si a celor cativa proprietari carora le-am solicitat parerea, cat si de faptul ca nu cunosc drumul care trebuie urmat.
Am primit o cale de urmat, de la dl Adriantot dar inseamna sa construim rampa anul viitor, ceea ce e extrem de tarziu pentru persoana cu handicap locomotor.
Cele ce trebuiesc urmate, dupa cum spune d-na Ynocentta, inseamna, iarasi, foarte mult timp si, probabil , foarte multe costuri. Timpul este cea mai mare problema. Si, financiar, nu sunt sustinuta de catre Comitet.
M-a deranjat, intr-adevar, tonul pe care mi-a vorbit doamna si modul in care mi-a impus sa facem rampa, ca pe dansa nu o intereseaza, suntem obligati sa-i facem rampa si gata. Nici un pic de bunavointa de a colabora cu noi, cu mine, pentru construirea acestei rampe. Locuiesc de 3 ani aici cu chirie si abia acum mi-au impus sa construiesc rampa. Si daca ati sti cat de urat se poarta cu biata batrana, cat de tare tipa la ea, cat plange si tipa sarmana femeie din cauza atitudinii lor... Oh, Doamne!
Va multumesc tuturor pentru caile pe care mi le-ati aratat si regret din tot sufletul ca am creat asa o stare si asa o impresie d-nei Elga50. Poate, daca mai cititi o data ceea ce am scris...pana la sfarsit...
Pacat.

Alte discuții în legătură

Rampa pentru o persoana aflata in scaun cu rotile AlexaRotaru AlexaRotaru Buna ziua, situatia este urmatoarea.... Avem un vecin batran in scaun cu rotile care necesita cat mai urgent o rampa peste cateva trepte din casa scarii. ... (vezi toată discuția)
Rampa de handicapati scara bloc raluka raluka Presedintele Asociatiei de proprietari al blocului in care locuiesc nu doreste sa construiasca rampa de handicapati de la intrarea in bloc. Care este legea ... (vezi toată discuția)
Construirea unei rampe pentru persoanele cu handicap este posibilă? TLG TLG Bună ziua. Am și eu o intrebare. Există vreo lege care să oblige asociația de proprietari să construiască o rampă pentru persoanele cu handicap? Pe ... (vezi toată discuția)