avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Rampa pentru persoane cu handicap fizic
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Rampa pentru persoane cu handicap fizic

Va rog mult, ajautati-ma si de aceasta data asa cum ati facut-o de atatea ori.
La parterul scarii mele este inchiriat un apartament, unul din chiriasi deplasandu-se doar in carut cu rotile. Scara nu are lift, fiind bloc de 4 etaje. La intrarea in scara sunt 2 trepte plus platforma iar in holul de la intrarea in scara mai este o treapta plus platforma. Treptele nu sunt foarte inalte. Mama unuia dintre chiriasii acestui apartament de la parter, mi-a spus ca avem obligatia sa construim o rampa pentru acest scaun cu rotile. Aleea din fata scarii este destul de ingusta, fiind strajuita de garduletul gradinii. Pentru a nu incomoda accesul normal in scara, ar trebui sa fie data jos o parte din gard, sa se betoneze o bucata de pamant din gradina, din fata treptelor si acolo, intr o parte, sa se poata construi o rampa. Am rugat-o pe doamna respectiva sa inprovizeze din lemn ceva pentru a putea facilita urcatul scaunului cu rotile. Doamna , destul de tanara si destul de " vocala" spune sa-i caut eu tamplar. Am rugat-o sa caute pe internet. Mi-a spus ca nu are internet. Am rugat-o sa apeleze la fiul dansei . Toate acestea dupa ce m-a amenintat ca Asociatie de obligata de lege sa construiasca rampe. Dragii mei, ii inteleg pe deplin situatia. Eu m-am chinuit cu mama mea 8 ani sa o cobor cand era necesar, pe scari, in brate, de la etajul 1...Problema este ca Asociatia spune : nu suntem de acord sa facem atata munca si sa investim pentru o persoana care azi locuieste, maine poate sa nu mai locuiasca aici, fiind doar chiriasa. Cand se vor face rampe, sa se faca pentru toate cele 6 scari. Rampele sa fie facute de catre firma care va anvelopa blocul, in toamna viitoare.
Acu, eu va intreb cum trebuie sa procedez.? As construi si maine o rampa daca as avea spatiu suficient in fata treptelor. Pentru a face spatiu trebuie sa scot 2 m de gard, sa largesc aleea din fata treptelor cu 2 m pe lung si 1 m pe latime, pentru a avea unde coti scaunul spre stanga si a-l indrepta apoi cu fata spre trepte si a permite urcarea pe o treime a treptelor din stanga Nu pot construi o rampa de aprox 80 cm pe mijloc si sa las acces pe stanga si pe dreapta de cate 40 cm . Nu cred ca e corect fata de ceilalti care trebuie sa urce cu o mobila, un frigider etc printr un spatiu de 40 cm .
Cum este corect? Nu vreau sa ingreunez accesul celorlalti dar nici pe persoana din scaunul cu rotile nu vreau sa o neglijez.
Cel mai recent răspuns: Thea Maria , utilizator 10:48, 16 Februarie 2022
Aici nu discutam despre atitudinea fiicei fata de batrana, discutam despre atitudinea comitetului executiv si a acelor proprietari care s-au impotrivit fatis construirii rampei.
Ziceti ca intelegeti situatia si ca ati vrea....., dar din ultimul citat pe care vi l-am dat in postul meu precedent rezulta ca parca n-ati vrea sa deranjati proprietarii care din cand in cand isi mai cara o mobila, un frigider etc.
De acord cu dv., ca trebuie sa-i consultati si pe altii cu privire la modalitatile de rezolvare a problemei, dar nu sa-i consultati despre necesitate si nici despre cand sa se construiasca pentru ca pur si simplu acum este nevoie de rampa.
Si va asigur ca va mai fi nevoie si de-acum incolo.

Cand la noi s-a montat prima balustrada de mana pe cele cateva trepte din holul interior de la parter, in blocul nostru era un singur batran al carui nepot ne-a si cerut voie s-o monteze. De-atunci s-a scurs mult timp, batranul e oale si ulcele, iar de bara de mana se folosesc acum cativa oameni care altadata zburdau pe scari.
Cand am montat rampa de metal am facut-o la sugestia unui proprietar foarte nazuros care o voia pentru caruciorul copilului. De atunci incoace pe acea rampa coboara toate carucioarele de copii, carucioarele cu rotile pentru cazurile temporare, dar si carucioarele si targile Salvarii.
Pe acea rampa urca si coboara tzancii care abia invata sa mearga
Pe acea rampa s-a coborat si s-a urcat mobila si obiecte grele de uz casnic din plin.

Ce vreau sa spun este ca, daca la inceput a parut o excentritate, acum de ea se folosesc toti oamenii care urca si coboara prin holul blocului.

Si vreau sa va spun ca presedintele nostru a montat-o fara sa intrebe pe nimeni. Si va spun ca nimeni n-a comentat pentru ca oamenii au inteles ca era necesara de vreme ce a aparut acolo ca o curiozitate.

Locatarii unui bloc de locuinte nu au nici o obligatie sa construiasca ceva decat la cererea unui proprietar . Ori proprietarul in cauza are alte intentii ,nu sa tina apartament de inchiriat .
Calea de acces in scara apartine de primarie daca in CF-ul blocului nu e mentionata . Si daca faceti modificari la calea de acces = probleme personale .

Va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti care sunt procedurile pentru aceasta rampa. Ce autorizatii trebuie sa luam ? Ce proiecte trebuie facute?

Pana la urma rampa o face Primaria sau Asociatia ?

Am citit pe net ca trebuie sa fie de min 1.2 m , 8% inclinare si alte. In cazul nostru blocul este vechi si are o latime de 1.5 a treptelor. Daca punem o scara cf legislatiei nu mai ramane loc pentru ceilalti proprietari.
Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2016
elga50, moderator
Buna ziua, am un copil de 3 luni,si doresc sa pun o rampă pe scările din fata blocului. Este nevoie de insemnaturile locatarilor(asa mi-a spus reprezentantul asociației), sau trebuie doar aprobarea de la asociatie(fără semnăturile locatarilor) si un aviz de la primărie?Daca se poate,puteti sa atasati o lege,în care spune si despre drepturile mamelor pentru a se construi o rampă in ajutor?
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 16 Februarie 2022
Thea Maria, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rampa pentru o persoana aflata in scaun cu rotile AlexaRotaru AlexaRotaru Buna ziua, situatia este urmatoarea.... Avem un vecin batran in scaun cu rotile care necesita cat mai urgent o rampa peste cateva trepte din casa scarii. ... (vezi toată discuția)
Rampa de handicapati scara bloc raluka raluka Presedintele Asociatiei de proprietari al blocului in care locuiesc nu doreste sa construiasca rampa de handicapati de la intrarea in bloc. Care este legea ... (vezi toată discuția)
Construirea unei rampe pentru persoanele cu handicap este posibilă? TLG TLG Bună ziua. Am și eu o intrebare. Există vreo lege care să oblige asociația de proprietari să construiască o rampă pentru persoanele cu handicap? Pe ... (vezi toată discuția)