In primul rand trebuie clarificare niste aspecte.
La ce etaj locuieste mama dvs?
Blocul are lift?
De la intrarea in scara pana la lift mai sunt trepte?
Spatiul de la intrarea in scara permite construirea unei rampe?
Cati proprietari sunt in scara?
Rampa trebuie sa indeplineasca anumite criterii in privinta inclinarii, latimii, accesului celorlalte persoane, mana curenta, etc.
Exista un "Normativ privind adaptarea cladirilor civile si spatiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap" - indicativ NP 051-2012 -
La pag 50 veti gasi informatii privind conformarea rampelor ptr accesul in cladiri
[ link extern ]
Nu exista in lege obligativitate pentru asociatiile de proprietari sa construiasca o rampa pentru persoanele cu handicap.
Aceasta obligativitate o au doar autoritati si institutiile publice precum si alte firme care au legatura cu publicul, spitale, magazine, farmacii, etc..
LEGE Nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
ART. 62
(1)
Cladirile de utilitate publica, caile de acces, cladirile de locuit construite din
fonduri publice, mijloacele de transport în comun si statiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru calatori si peroanele principalelor statii, spatiile de parcare, strazile si drumurile publice, telefoanele publice, mediul informational si comunicational vor fi adaptate conform prevederilor legale în domeniu, astfel încât sa permita accesul neîngradit al persoanelor cu handicap
[ link extern ]
Discutati cu presedintele si cei din comitetul executiv al asociatiei si vedeti ce pozitie au in privinta rampei.
Faceti o solicitare scrisa conducerii asociatiei in vederea construirii unei rampe pentru accesul persoanelor in carucior. Costurile se repartizeaza pe cota parte indiviza.
Discutati si cu vecinii dvs si incercati sa ii sensibilizati pentru aprobarea construirii rampei, rampa nu va fi doar ptr mama dvs ci ptr toti ceilalti cand vor avea nevoie, unii pot avea copii mici si ii transporta in carucioare, altii au biciclete, mai au nevoie de vreo ambulanta si sunt carati cu caruciorul, etc.
Intocmiti un tabel cu care sa mergeti la vecini si sa le obtine acordul construirii rampei, daca obtineti 50%+1 nici presedintele sau ceilalti proprietari care nu ar fi de acord nu vor avea ce sa mai comenteze.
Nu aveti nevoie de cine stie ce proiect tehnic, se poate apela si la o firma specializata in confectii metalice pentru construire.
Rampa nu trebuie construita din beton, este necesara obtinerea autorizatiei de construire de la primarie care implica hartzogarie multa si nu veti obtine autorizatia ptr ca functionarii primariei sunt reticenti ptr aprobarea unor astfel de autorizatii.
Vor apare puncte de vedere cum ca primaria poate amenda asociatia ptr construirea rampei fara autorizatiei de construire.
Confectia metalica este portabila si nu necesita autorizatie de construire, trebuie fixata doar cu niste conexpanduri. Iar daca se gaseste vreun destept de la primarie care sa amendeze asociatie atunci presedintele sa conteste amenda in instanta si sa solicite transformarea in avertisment. Sunt destui .... la primarie care nu au ce face.
Functie de dimensiunii rampei costurile pot ajunge intre 500-1500 lei.