avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Constructie rampa intrare in bloc pentru persoana cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Constructie rampa intrare in bloc pentru persoana cu dizabilitati fizice

Buna ziua,

va rog frumos daca cineva stie sa ma indrume in cazul in care bunica mea este acum paralizata si nu se mai poate deplasa decat in fotoliul rulant, iar administratia blocului mi-a refuzat construirea unei rampi invocand costurile ridicate, cu toate ca spatiul necesar exista, ce pot intreprinde pentru a reusii sa fie construita aceasta rampa?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Gheorghe_B , utilizator 20:51, 18 Iunie 2020
trebuie cineva sa faca un deviz estimativ apoi problema se supune atentiei adunarii generale.
Este necesar sa analiati cu responsabilitate cererea dv,avand in vedere ca utilizarea acesteia este necesara strict bunicii dv
Incercati sa discutati problema cu reprezentantul legal al asociatiei de proprietari in persoana presedintelui de asociatie care factor decizional
Intradevar executarea unei rampe de acces pentru persoane cu dizabilitati implica costuri apreciabile,avand in vedere ca pentru executia in sine sunt necesare proiect tehnic,autorizatie de constructie,certificat de urbanism
Incercati sa negociati cu presedintele de asociatie sa se realizeze un deviz estimativ contravaloare documente ,materiale si manopera ,la care sa contribuiti si dv cu cota parte-fie documente,fie executie constructie
Asociatiile de proprietari nu sunt obligate prin lege sa amenajeze o rampa pentru persoane cu handicap, doar institutiile publice si autoritatile locale.

Sunt convins ca cei din conducerea blocului nu au facut niciun efort sa contacteze vreo firma si se intereseze cat ar costa realizarea rampei.
Rampa poate fi utilizata si in alte scopuri decat numai ptr persoanele cu handicap, o pot folosi cei care au copii in carucioare sau cei cu biciclete.

O posibilitate pentru a-i "forta" pe cei din comitet sa execute rampa ar fi sa ii sensibilizati pe proprietari, sa mergeti cu un tabel in care sa semneze daca sunt de acord cu construirea unei rampe la intrarea in scara (care poate fi utilizata si alte scopuri), trebuie sa obtineti acordul a 50%+1 din proprietari.
Anterior de acest demers obtineti un deviz de la cel putin 2 firme (solicitati o cerere de oferta) pe care sa il prezentati proprietarilor ptr a avea cunostinta despre costuri (se imparte cheltuiala pe cota parte indiviza).

Valoarea investitiei depinde in mare masura de nr si inclinarea treptelor si de spatiul de la intrarea in scara. Rampa trebuie sa aiba o inclinare de 8-9% pentru a putea fi utilizata.

Informatii despre cerintele executiei rampelor de acces gasiti in normativul NP-051
[ link extern ]

In schimb obtinerea autorizatiilor va dura mai mult decat realizarea efectiva a rampei.

Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2016
cyan, moderator
O astfel de rampa se poate realiza nu numai din beton ci si din doua bucati de fier cornier plasate la o distanta corespunzatoare cu ecartamentul scaunului rulant.
Doar ca vor trebui bine fixate ca sa nu ajunga la fier vechi.
Rampa poate fi din beton sau confectie metalica. Ideea este ca trebuie autorizatie de constructie, prouect, costa mai mult proiectul si obtinerea autorizatiilor decat rampa!

Alte discuții în legătură

Construirea unei rampe pentru persoanele cu handicap este posibilă? TLG TLG Bună ziua. Am și eu o intrebare. Există vreo lege care să oblige asociația de proprietari să construiască o rampă pentru persoanele cu handicap? Pe ... (vezi toată discuția)
Obligație plata investiție rampa acces mamimanuma mamimanuma Buna ziua! Sunt proprietar al unui apartament intr-un bloc, As avea rugămintea de a-mi spune daca pot fi obligată legal de către asociatie să plătesc o ... (vezi toată discuția)
Rampa pentru persoane cu handicap fizic mikifulgutz mikifulgutz Va rog mult, ajautati-ma si de aceasta data asa cum ati facut-o de atatea ori. La parterul scarii mele este inchiriat un apartament, unul din chiriasi ... (vezi toată discuția)