Buna ziua,
Am cumparat in 2014 un scuter de la un cetatean roman, am facut contract de vanzare cumparare intre mine si el si i-am dat suma de bani in schimbul mopedului.
In 2015 cand m-am dus la RAR sa-i fac ITP pt a il putea pune in circulatie, unde am aflat ca este furat iar a doua zi la prima ora am predat scuterul la politie.
Acum s-a deschis dosar penal pt furt, si am declarat la politie cu lux de amanunte tot ce s-a intamplat deoarece sunt doar un cumparator de buna credinta.
Mentionez ca mi se pare ciudat faptul ca scuterul este inregistrat in baza italiana de date ca fiind furat; deoarece detin un contract de vanzare cumparare intre propietarul italian in acte si cel care mi-a vandut scuterul + o declaratie notariala ca acel scuter nu este furat pe baza acelui contract.
Mi-as fi dorit sa primesc scuterul deoarece chiar imi placea. Dar daca o sa mi-l ofere doar in custodie am sa refuz deoarece nu o sa-i pot face ITP atat timp cat in baza de date internationala este declarat furat.
Si o sa aleg varianta 2 in care vreau sa imi recuperez toata suma platita pe scuter plus piesele care le-am cumparat.
Ma puteti ajuta cu un sfat pe cale amiabila sau prin instanta pentru a-mi recupera TOT prejudiciul?
Dreptul de proprietate cu privire la vehiculul detinut se atesta de catre contractul de vanzare-cumparare ( inscris incheiat intre dumneavoastra si persoana care a vandut mopedul, solo consensus, sub semnatura privata).
Dreptul de proprietate, cat si buna credinta a dumneavoastra la momentul cand a fost transmis dreptul de proprietate printr-un act translativ de proprietate se atesta prin actul translativ de proprietate.
Buna credinţă a cumpărătorului în perfectarea convenţiei de vânzare-cumpărare este probată prin faptul că el a încheiat cu vânzătorul un contract pentru înstrăinarea unui autoturism folosit, iar apoi în schimbul remiterii preţului convenit, el a primit de la vânzător certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a autovehiculului, precum şi o cheie de contact.
Toate aceste documente au fost de natură să-i creeze cumpărătorului convingerea că vânzarea-cumpărarea se realizează în condiţii de legalitate.
În aceste condiţii, buna lui credinţă nu poate fi înlăturată, iar potrivit Codului civil, posesia de bună credinţă a unui bun îl apără pe posesor întocmai ca şi pe proprietar.
Inaintati o cerere, pentru lasarea bunului in custodie.
Chiar fara a fi depusa o atare solcitare, bunul va fi predat dumneavoastra, la finele procesului penal.
Va puteti constitui parte civila, precizand daunele materiale si morale pe care le apreciati dumneavoastra ca fiind intemeiate.
Acum am inteles clar ca detin toate probele care dovedesc ca sunt cumparator de buna credinta.
Problema este ca daca imi voi recupera mopedul, tot nu-l voi putea folosi, deoarece o sa-mi trebuiasca Inspectie tehnica periodica care se obtine de la RAR, unde atata timp cat este declarat furat in baza internationala nu obtin actele necesare pentru a circula cu el.
Mai sunt cazuri similare in care dupa 2 ani de investigatii, cumparatorul de buna credinta a recuperat motorul dar nu-l poate inmatricula. Motivul este ca dupa incheierea procesului penal in baza de date internationala ramane scris ca acel vehicul este furat din Italia si Registrul auto roman nu elibereaza actele necesare pentru a circula cu el.
*RAR are acces la 2 baze de date, la Interpol si la Eucaris (European car and driving license Information System) acolo mopedul va aparea ca este furat pe durata nedeterminata indiferent ca eu il recuperez prin hotarare definitiva sau prin finalizarea procesului penal.
Deci nu am ce face cu el in custodie, doar va rugini in parcare. Acesta este motivul pentru care vreau despagubirea din partea vanzatorului de unde l-am cumparat.
Apoi mopedul poate sa-l ridice de la politie cine doreste ca oricum nu o sa il poata pune in circulatie niciodata.
In fine vreau sa rezolv de la bun inceput problema pentru a nu ramane in pierdere la sfarsitul oricarei actiuni actuale.