avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... 1/2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

1/2009

Incep prin a-mi scuza nepriceperea in domeniul acesta,(legi,aplicarea lor,etc).
Cred ca raspunsul la aceasta intrebare va face lumina in mintea mai multor oameni care vor citi acest topic.
In momentul de fata se tine,(s-a tinut in lunile trecute ), cont de lega 1/2009 in solutionarea proceselor aflate pe rol?
Cel mai recent răspuns: adrianadamian09 , utilizator 10:02, 23 Iulie 2009
Orice act normativ intra in vigoare de la data publicarii in Monitorul Oficial cu exceptia cazului cand in act se precizeaza in mod expres o alta data la care acesta va intra in vigoare. Cum Legea nr. 1/2009 a intrat in vigoare la 03.02.2009 nu are cum sa nu fie aplicata de instante daca actiunea este motivata in drept pe Legea 10/2001 care este midificata prin acest act normativ. ;)
Va multumesc pt.raspuns,asa este,dar se pare ca in realitate nu s-a procedat asa.Citind f.multe cazuri pe net se poate trage concluzia urmatoare : cu erxceptia putinelor cauze instrumentate de catre unii avocati dibaci,propietarii in baza legii112 pierd in continuare procesele/proprietatile,in ciuda aflarii in viguare a legii 1/2009.
Acest fapt se poate deduce si din declaratia senatorului Voiculescu prin care acesta cere prim ministrului Romaniei urgentarea normelor de aplicare
"romanii care si-au cumparat locuintele cu buna credinta sunt, in continuare, evacuati."
Este normala aceasta situatie, in moment ce exista pe rol o lege care spune clar ca orice revendicare in baza legii 112 se solutioneaza prin despagubire in contravaloare, nu in natura?
nu este chiar asa.
si eu am reprezentat in instanta persoane care au cumparat case in baza legii 112 si unde eu am invocat legea 1/2009 si am castigat...adica actiunea vechilor proprietari a fost respinsa iar cumparatorii in baza legii 112 au ramas cu casa.

daca vreti va trimit hotararea. poate va ajuta.

av.myra vasilescu
De dumneavoastra am citit si v-am inclus printre cei care au reusit sa faca ca legea 1/2009 sa se aplice, dar din pacate numarul celorlalti,(celor care nu au beneficiat in nici un fel de aceasta lege pina acum), este mult mai mare.
Este determinant faptul ca statul a fost sau nu intabulat la aceste propietati instrainate de catre el?
ANRP a piblicat in data de 15 iunie 2009:
"ANRP a postat pe site-ul institutiei un proiect de Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare unitara a Legii 10/2001, pentru a-l supune dezbaterii publice. Propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la acest proiect de act normativ puteau fi transmise, in scris, Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor in termen de 10 zile de la publicarea pe site-ul institutiei, conform art. 6 alin (4) din Legea nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica. Din pacate, ANRP nu a mediatizat aceasta initiativa, astfel incat termenul in care se puteau face aceste propuneri a expirat"
De ce in momentul in care de aceasta lege cu normele ei,depinde viitorul multor famillii/persoane,chiar viata unora dintre ei,se trece neobservat peste un asa eveniment?
Nu are nici o relevanta acest proiect emis de catre ANRP? Sau ....?Cum am spus nu ma pricep ,(chiar inclin sa cred ca 99% din cei implicati in aceste urmari ale legii 12/2005,nu se pricep),
Cei care se pricep pot comenta in vreun fel ce se intimpla cu aceasta lege si normele ei metodologice?
Se poate citi si o parere mai avizata despre ce ar putea urma?

Alte discuții în legătură

Legea112+legea voiculescu cristiantheo cristiantheo Buna ziua! Este vorba de un apartament cumparat in 1997 cu legea 112. Prin 2001 au aparut niste mostenitori care au dat in judecata pmb si pe 2.12.2008 au ... (vezi toată discuția)
Legea 1/2009. urmatorul pas pentru chiriasi? de azi 4 martie se aplica? vbogdan vbogdan Subiect: Legea 1/2009. Urmatorul pas? Din 4 Martie trebuie aplicata? 1. Am cumparat casa conform Legii 112/1995. Buna credinta, Contract V/C, achitare ... (vezi toată discuția)
Legea 1/2009. urmatorul pas? din 4 martie trebuie aplicata? vbogdan vbogdan 1. Am cumparat casa conform Legii 112/1995. Buna credinta, Contract V/C, achitare integrala 2. Contract V/C anulat de instanta. Intrebari: A. Conform ... (vezi toată discuția)