Se acorda concediul paternal de 5 zile lucratoare (+10 zile lucratoare, daca exista atestat Curs de puericultura) si tatilor din M.Ap.N. conform Legii nr. 210 din 31.12.1999 (legea concediului paternal) si HG nr. 244/2000 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal?
Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare, care este lege speciala, nu prevede un astfel de concediu (dar nici concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2/3 ani, care poate fi luat de cadrele militare).
Pentru aspectele pe care nu le reglementează, norma specială se completează cu normele generale în materie, iar nu cu alte norme afară de cazurile expres prevăzute de lege.
Fiind derogatorie de la dreptul comun, norma specială este de strictă interpretare şi aplicare, deci nu poate fi aplicată, prin analogie, la situaţiile ce nu se încadrează în prevederile sale, aceste situaţii urmând a fi guvernate de normele generale.
Prin urmare Legea 80/1995 se completeaza cu prevederile Legii 210/1999 referitor la acordarea concediului paternal tatilor.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 29
(1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta sunt aplicabile si tuturor categoriilor de personalcare isi desfasoara activitatea in ministerele si institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.
(2) In situatia persoanelor prevazute la alin. (1), fondurile necesare platii drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta si cheltuielile administrative se asigura din bugetul de stat, prin bugetele ministerelor si institutiilor din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala.
...
2. Deosebirea este ca nu depuneti actele la Primarie ci le depuneti la unitatea militara de care apartineti.
3. - In legatura cu Legea 210/1999 privind concediul paternal eu cred ca prevederile ei sunt valabile si pentru dvs. chiar daca in Statut nu este prevazut asa ceva.
- Si militarul este tata de copil ca orice alt tata.
- Va recomand sa va adresati, prin e-mail, Ministerului Sanatatii si Ministerului Muncii.
Legea nr.80/1995
Articolul 15
(1)Femeile, cadre militare in activitate, au dreptul la concediu de maternitate si beneficiaza de pauze pentru alimentarea si ingrijirea copilului, precum si de alte drepturi prevazute de lege pentru femeile salariate din administratia publica.
(2)Cadrele militare in activitate, femei si barbati, au dreptul la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 7 ani, in conditiile prevazute de dispozitiile legale in vigoare.
Este posibil, intrucat este vorba despre interpretarea Legii 210/1999.
Legea 210/1999
art. 2
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
.....
In speta, se sustine ca militarii nu sunt asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de stat.