avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita codebitor
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita codebitor

Buna ziua,
In urma cu 8 ani am contractat in calitate de codebitor (sotul fiind titular) un credit de nevoi persoanale - 14000 Euro, bani pe care i-am investit in achizitia unei case la tara din jud. Botosani. Ratele au fost platite timp de 3 ani dupa care ne-am pierdut amandoi locul de munca si ne-am mutat din Bucuresti unde stateam cu fiica mea, la casa de la tara, recent achizitionata.
Anul trecut am decis sa ma intorc in Bucuresti singura intrucat sotul meu a devenit violent. In decembrie 2015 s-a pronuntat divortul intentat de fostul meu sot, cu rezolutia "din vina ambelor parti". Problema este ca in toti acesti ultimi ani, de cand ne-am pierdut locurile de munca ratele nu au fost achitate si, pentru ca nu mai locuiam la adresa din Bucuresti (unde locuieste fiica mea) nu am primit nicio somatie de plata.
Fostul meu sot nu mai lucreaza de 5 ani legal, eu insa de cand m-am reintors in Bucuresti m-am angajat la o firma cu salariul minim si, ieri am primit de la Banca prin care incasez salariul o hartie de executare silita fara somatie prin care se aduce la cunostinta ca executorul judecatoresc va intra in posesia tuturor banilor din conturile personale, depozite, bunuri mobile sau imobile.
Am incercat sa iau legatura cu Biroul judecatoresc insa mi-au raspuns "nu am timp sa discut cu dumneavoastra".
Va rog sa ma ajutati cu un sfat privind drumul pe care sa o iau si ce solutie sa gasesc in acest moment. Sunt de acord cu poprirea a unei sume de 30% din salariu dar nu tot salariul. Si apoi, de ce executorul nu a dorit sa discute cu mine sa ajungem la o intelegere?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Jurist90 , utilizator 19:47, 3 Iulie 2015
Poprire se înființează pe 1/3 din salariu nu pe mai mult. Bunurile aflate în proprietatea dvs dacă aveți, pot fi vândute la licitatie ( în afara de cele de stricta necesitate).
La înțelegere ar trebui să ajungeți cu creditorul, nu cu executorul.
Sunteti codebitor! Deci v-ati obligat in solidar cu sotul (fostul!) la plata ratelor. Se poate executa oricare dintre codebitori.

Dupa divort, trebuia sa faceti si partajul.

In cadrul masei partajabile se include si creditul.
Cel care a emis adresa de infiintare a popririi este executorul judecatoresc si, am toate conturile blocate in acest moment, plus ca toti banii au fost retrasi din aceste conturi. Acum, ca sa mi se opreasca doar o treime din salariu, trebuie inaintata o cerere la firma de creante (creditorul) care a solicitat constituirea dosarului de executare? Nu stiu cum sa fac sa nu mi se mai ia toti banii din cont la urmatorul salariu ci doar o parte.
In acest caz ar trebui sa faceti o contestatie la executare... dar, mare atentie daca va incadrati pe conditiile legale.

art.711, art.712 si urmatoarele din codul de procedura civila
Ultima modificare: Vineri, 3 Iulie 2015
Cabinet individual de avocat „Petrescu C.”, Avocat
Cu siguranta executorul judecatoresc in momentul in care a solicitat bancilor sa infiinteze poprirea asupra conturilor dumneavoastra, a solicitat ca aceasta sa se faca in limitele legii.
Astfel, in momentul in care suma de bani vi s-a virat pe cont de catre angajator si este mentionat in detalii ca reprezinta salariu, banca in mod normal ar fi trebuit sa retina doar 1/3 din salariu sau sa contacteze executorul judecatoresc pentru a vedea daca nu vi s-a retinut aceasta 1/3 deja de catre angajator.
In situatia dumneavoastra, inaintati o adresa executorului judecatoresc in care metionati ca in contul de la banca X vi se vireaza salariu. Ca dovada puteti atasa si o aventuala adresa scrisa de la locul de munca in care se certifica faptul ca incasati salariu in contul de la banca X.
Ca urmare a adresei dvs cel mai probabil executorul va solicita angajatorului sa va popreasca 1/3 din salariu si va va da o adresa catre banca X, solicitandu-i sa nu mai vireze si ea salariu.
Atentie ! Daca in contul respectiv veti avea bani din alte surse decat cele exceptate popririi, precum bani de concediu, sa spunem, acei bani vor fi popriti.

Contestatia la executare nu isi are rostul doar pentru aceasta situatie care poate fi usor rezolvata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire cont maghici2017 maghici2017 Buna, Am un credit din 2007 cu rate pe zece ani, vandut de banca unei firme de recuperari in decembrie 2009. Am observat luna trecuta pe siteul ... (vezi toată discuția)
Executare silita coplatitor credit lucia horhoiu lucia horhoiu buna ziua ,am problema si anume :in perioada cand am fost casatorita(acum sunt divortata)sotul meu a contractat un credit la care am semnat ca si ... (vezi toată discuția)
Poprire cont sfr sfr As dori o informatie despre cum se procedeaza in urmatoarea situatie: sunt codebitor la un credit pentru nevoi personale contractat de sotia mea. La randul meu ... (vezi toată discuția)