avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Poprire Cont
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Poprire Cont

As dori o informatie despre cum se procedeaza in urmatoarea situatie: sunt codebitor la un credit pentru nevoi personale contractat de sotia mea. La randul meu sunt titularul unui credit ipotecar utilizat pentru achizitia unei locuinte iar sotia mea este codebitor. Cele doua credite sunt facute la banci diferite. Din motive obiective (scaderea drastica a veniturilor familiei) si, desi am facut inca din luna ianuarie adrese catre banca la care am contractat creditul pentru nevoi personale prin care solicitam o rescadentare, nu am primit inca nici un fel de raspuns in afara somatiilor de plata.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. in cazul in care se merge in instanta si banca obtine o sentinta executorie prin care se pune o poprire asupra salariilor noastre si asupra conturilor, care poate fi cuantumul acestei popriri
2. in cazul in care se pune o poprire pe contul pe care il am la banca cu creditul ipotecar, atunci cand imi platesc rata aferenta acestui credit ipotecar cine va avea intaitate la tragere, banca titulara (isi va trage rata ptr. creditul ipotecar) sau aceasta banca va fi obligata sa directioneze toate fondurile catre banca care a emis ordinul de poprire (cea cu creditul pentru nevoi personale), in detrimentul propriului interes (in acest caz ramanand neachitate ratele creditului ipotecar)
M-ar ajuta foarte mult lamurirea acestor probleme.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Marius Zaharia , Avocat 11:23, 2 Noiembrie 2009
Buna ziua !
1. Din pacate trebuie sa va anunt ca banca nu ajunge in instanta pentru executare intrucat conform legislatiei in vigoare, somatia de plata este titlu executoriu. Cuantumul popririi nu poate dapasi jumatate din venitul net.
2.Fiind titularul unui credit ipotecar veti fi executat pentru acesta, cealalta banca fiind creditor chirografar( care are un drept general asupra patrimoniului debitorului;
nu se bucura de o garantie reala-gaj, ipoteca, privilegiu- pentru creanta pe care o are asupra debitorului ), va fi satisfacuta in subsidiar.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. V-as ruga totusi, daca este posibil, sa-mi explicati un pic mai simplu cele de la punctul 2.
Am incercat cat am putut (si pana acum mi-a ajutat Dumnezeu) sa tin pe linia de plutire creditul ipotecar pe care l-am luat la cumpararea apartamentului dar nu am mai putut face fata si celuilalt credit.
In cazul in care sotia este executata silit si, implicit eu, ca si codebitor, in cazul in care mi se pune poprire pe contul unde trebuie sa platesc rata creditului ipotecar, banca respectiva va trage prima banii pentru rata sau ii va ceda si redirectiona catre banca sotiei?
Va multumesc inca o data si imi cer scuze de deranj.
Buna ziua !
Banca unde aveti credit ipotecar isi va satisface cu prioritate creditul acordat, in primul rand prin posibilitatea de a va executa imobilul. Banca unde sunteti codebitor, va incasa banii prin poprire pe salariul sotiei( daca are), iar daca aceasta masura nu acopera rata, restul din salariul dumneavoastra. Era bine de stiut si ce valoare are creditul sotiei, ce venituri are atat dansa cat si dumneavoastra.
Va mai dau un sfat: pentru creditul sotiei, sa mergeti la banca( impreuna cu sotia sau cu mandat din partea dansei), solicitand reesalonarea ratelor, aratandu- le situatia in care va aflati. Daca va refuza verbal, trimiteti o notificare( adresa) in care aratati situatia in care sunteti( detaliat) si solicitarea de a va reesalona ratele.
Va multumesc inca o data pentru raspunsul dumneavoastra.
Creditul sotiei este de 70.000 RON pe o perioada de 10 ani la BCR, creditul ipotecar este de 80.000 CHF pe o perioada de 35 ani la RAIFFEISEN.
Rata la BCR este de 1.500 RON (a plecat de la o rata de 800 RON) iar rata la creditul ipotecar este de 580 CHF.
La momentul acordarii creditelor veniturile noastre erau 800 RON net pentru sotie si 2.500 RON net pentru mine (la care se mai adaugau comisione din vanzari).
La ora actuala veniturile noastre sunt 1.200 RON sotia si 1.200 RON eu.
Cand a intervenit imposibilitatea de a mai plati ratele la valoarea actuala, respectiv in luna ianuarie 2009, am facut adresa catre banca, cu numar de inregistrare, in care explicam situatia si solicitam reesalonarea creditului. Nu am primit nici un raspuns. In mai am revenit cu o alta adresa, tot cu nr. de inregistrare, prin care solicitam acelasi lucru.... Iar nu am primit nici un raspuns. In septembrie am facut o alta adresa la care am anexat si adeverinte de salariu, dar tot fara raspuns.
Aproape in fiecare saptamana merg la banca dar sunt plimbat ba ca o sa se faca reesalonare dar nu au venit instructiunile, ba ca nu exista aceasta posibilitate, ba ca este directorul in concediu de odihna, in concediu de boala, etc.
Intre timp penalizarile si dobanzile curg, EOS-ul face presiuni si, credeti-ma ca am ajuns la acpatul puterilor.
Nu suntem de rea credinta, nu dorim sa nu mai achitam creditul dar momentan, din motive independente de vointa noastra, nu mai putem, cel putin nu la nivelul actual al ratei.
De ce ma tem cel mai mult este de ceea ce spuneam si in mesajele anterioare, ca in cazul in care mi se pune poprire pe contul din RAIFFEISEN (salariile le primim in numerar), in cazul in care depun contravaloarea ratei de la RAIFFEISEN aceasta sa nu fie automat directionata catre cel ce a pus poprirea pe cont, respectiv BCR-ul, pentru ca in acest caz riscam sa pierdem casa.
Ma puteti ajuta cu un raspuns? Cum va actiona, din punct de vedere legal, RAIFFEISEN-ul? Incasarea ratei ptr. creditul propriu (la RAIFFEISEN) va avea intaietate pentru dansii?
Va multumesc anticipat si va cer scuze inca o data pentru deranj.
Buna ziua ! In caz ca ajungeti in situatia cea mai grea, de a vi se pune in executare creantele, va sfatuiesc sa introduceti o actiune pentru suspendarea executarii, la care sa depuneti adresele de solicitare a reesalonarii( adrese ce le veti trimite bancilor cu confirmare de primire ). Pana a ajunge in aceasta situatie, va sfatuiesc, sa trimiteti cate o notificare( in special bancii unde nu aveti credit ipotecar) bancilor, in care sa le mentionati faptul ca in nenumarate randuri ati solicitat reesalonarea, fara a primi raspuns. De asemeni, trimiteti o adresa ( tot recomandata cu confirmare de primire) Bancii Nationale, prin care le aduceti la cunostinta situatia de fapt si totodata situatia in care sunteti , inclusiv faptul ca la adresele dumneavoastra trimise bancilor, nu vi s- a raspuns. Anexati la adresa trimisa BNR si adresele in xerocopie trimise catre bancile creditoare.
Va astept cu unmesaj privat dupa aceste actiuni .
Cu stima!

Alte discuții în legătură

Informatii referitoare la executarea silita sfr sfr Stimati Domni, Sunt intr- situatie delicata si as dori daca se poate sa ma ajutati cu cateva informatii si sfaturi. In anul 2007 am contractat in acelasi ... (vezi toată discuția)
Informatii despre executarea silita sfr sfr Stimati Domni, Sunt intr- situatie delicata si as dori daca se poate sa ma ajutati cu cateva informatii si sfaturi. In anul 2007 am contractat in acelasi ... (vezi toată discuția)
Executare silita teodorescu madalina teodorescu madalina Buna ziua, Am o problema la care nu mai am solutie. In 2007 am contractat un credit de nevoi personale de la o banca (nu stiu daca am voie sa postez numele) ... (vezi toată discuția)