Sunt intr- situatie delicata si as dori daca se poate sa ma ajutati cu cateva informatii si sfaturi.
In anul 2007 am contractat in acelasi timp un credit ipotecar pentru achizitionarea unui apartament la Raiffeisen si un credit pentru nevoi personale fara garantii materiale la BCR.
In luna ianuarie 2009 am facut o adresa la BCR prin care le comunicam faptul ca nu mai pot face fata ratei actuale. Nu am primit nici un raspuns. Am revenit cu o alta adresa in luna februarie si, din aceasta luna am platit partial rata (aproximativ 3/4 din valoarea ei). Tot nu am primit nici un raspuns din partea bancii in afara inaintarii dosarului catre EOS si a telefoanelor si amenintarilor din partea acestei companii. Am mai facut inca doua adrese prin care solicitam restructurarea creditului, in aprilie si mai, dar au ramas tot fara raspuns. Am revenit in septembrie cu o alta adresa si cu alte documente justificative din care rezulta situatia actuala a veniturilor dar tot nu am primit nici un raspuns. Nu am mai putut plati nimic in lunile noiembrie si decembrie.
Mentionez ca, in tot acest timp, cu mari eforturi, am reusit sa platesc la zi rata la Raiffeisen.
Nu sunt de rea credinta, dar efectiv veniturile actuale nu mi-au mai permis sa platesc toate ratele.
Acum exista posibilitatea unei noi reduceri a salariului sau chiar a disponibilizarii, caz in care nu stiu ce voi face.
Stiu ca, in cazul inceperii procedurii de executare silita si in cazul instituirii unei popriri pe contul de la Raiffeisen de catre BCR va avea prioritate retinerea ratelor aferente creditului ipotecar de la Raiffeisen si abia dupa aceea se va bloca orice suma disponibila in favoarea BCR-ului.
Discutand cu diverse persoane am aflat insa ca, in cazul in care BCR incepe executarea silita, Raiffeisenul este obligata sa faca acelasi lucru, chiar daca cu ratele catre Raiffeisen sunt cu plata la zi si chiar daca sunt constienti ca, prin acest demers, datorita scaderii valorii locuintelor, nu isi vor recupera imprumutul acordat (care va ramane in final tot in sarcina mea)
As dori sa stiu daca acest lucru este adevarat si asa sunt prevederile legale.
Ce pot face in situatia in care ma aflu?
Raman recunoscator pentru orice informatie
Daca suma va fi depusa pe contul curent care este poprit (la Raiff) suma va fi transferata la BCR . cand vine momentul platii contul d-voastra va fi gol.
DAca Raiff are contract de garantie reala pe soldul contului curent si declara creditul scdent vor lua d-lor banii inainte de BCR. Cred ca ofiterul de cont va poate lamuri, pentru ca depinde de procedura interna, coontract s.a.m.d. '
Dar legal este posibil ca BCR sa se indestuleze din banii pe care ii depuneti pentru rate.
Multumesc frumos pentru raspuns. Din discutiile avute la Raiffeisen am inteles ca tragerea ratei aferente creditului ipotecar este prioritara chiar si in conditiile instituirii unei popriri pe cont de catre BCR, care va trage tot ceea ce gaseste in cont suplimentar fata de rata la Raiffeisen.
Ce ma ingrijoreaza este faptul ca am discutat cu cativa prieteni si unul dintre ei spunea ca, in cazul in care BCR-ul ar trece la executarea silita, ar exista o norma de procedura legala sau o norma a BNR-ului care obliga sa faca acelasi lucru si Raiffeisenul, chiar daca ratele de aici sunt platite la zi.
Exista asa ceva, o astfel de norma?
Multumesc inca o data.
Daca BCR-ul a instituit poprire inseamna ca este inceputa executarea silita. Posibilitatea declararii creditului scdent cred ca se regaseste in contract: fie in clauzele referitare la scadenta anticipata , fie in cele referitoare la exigibilitate anticipata sau cazuri de culpa.
Poprire cont
sfr
As dori o informatie despre cum se procedeaza in urmatoarea situatie: sunt codebitor la un credit pentru nevoi personale contractat de sotia mea. La randul meu ... (vezi toată discuția)