As dori o informatie despre cum se procedeaza in urmatoarea situatie: sunt codebitor la un credit pentru nevoi personale contractat de sotia mea. La randul meu sunt titularul unui credit ipotecar utilizat pentru achizitia unei locuinte iar sotia mea este codebitor. Cele doua credite sunt facute la banci diferite. Din motive obiective (scaderea drastica a veniturilor familiei) si, desi am facut inca din luna ianuarie adrese catre banca la care am contractat creditul pentru nevoi personale prin care solicitam o rescadentare, nu am primit inca nici un fel de raspuns in afara somatiilor de plata.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. in cazul in care se merge in instanta si banca obtine o sentinta executorie prin care se pune o poprire asupra salariilor noastre si asupra conturilor, care poate fi cuantumul acestei popriri
2. in cazul in care se pune o poprire pe contul pe care il am la banca cu creditul ipotecar, atunci cand imi platesc rata aferenta acestui credit ipotecar cine va avea intaitate la tragere, banca titulara (isi va trage rata ptr. creditul ipotecar) sau aceasta banca va fi obligata sa directioneze toate fondurile catre banca care a emis ordinul de poprire (cea cu creditul pentru nevoi personale), in detrimentul propriului interes (in acest caz ramanand neachitate ratele creditului ipotecar)
M-ar ajuta foarte mult lamurirea acestor probleme.
Va multumesc anticipat.
Din pacate nu exista temei pentru suspendarea vreunei executari silite pe motivul ca debitorul ar fi cerut pe cale amiabila reesalonarea datoriei - este pierdere de vreme si o speranta inutila.
Inteleg ca dvs. vreti sa protejati in primul si in primul rand creditul ipotecar de la Raif - ca sa nu pierdeti casa.
Banuiesc ca dvs. ati incheiat concomitent cu contractul de credit ipotecar si un contract de gaj pe conturile curente. In acest caz, chiar daca bcr ar incepe executarea silita pentru cr de nevoi personale negarantat, veti putea plati fara probleme rata la creditul ipotecar, gajul avand prioritate fata de alte executari din partea tertilor.
Daca nu aveti contract de gaj cu raifeissen, veti putea plati la ei ratele doar in momentul in care acestea ajung la scadenta sau restante ( incepand cu ziua scadentei). Orice suma o veti depune in plus peste rata scadenta/restanta, se va directiona spre creditorul urmaritor care v-a pus poprire pe cont.
Din ce scrieti inteleg ca BCR si-a cesionat creditul catre EOS si vi se percep penalitati anormale - ori in aceste conditii va recomand sa faceti reclamatie scrisa catre Oficiul pentru Protectia Consumatorilor din judetetul dvs., deoarece incepand cu 1 ianuarie a.c. competenta de verificare si sanctionare a abaterilor bancilor in privinta persoanelor fizice le apartine lor.
Puteti sesiza si BNR - dar cel mai eficient pentru dvs. ar fi sa trimiteti o scrisoare recomandata direct catre Directia Audit Intern a bancii care nu va raspunde in niciun fel la adresele scrise, expunand cazul dvs si anexand copii dupa adresele pe care le-ati facut deja la banca si nu au primit raspuns.
Multumesc pentru raspuns. Voi inainta catre conducerea bancii o noua adresa, anexand in copie adresele anterioare.
Nu stiu sa va spun daca concomitent cu contractul de credit ipotecar am incheiat si un contract de gaj pe conturile curente, dar tind sa cred ca nu, deoarece in documentele pe care le-am semnat nu este specificat acest lucru, dar ma voi interesa.
Faptul ca RAIFFEISEN-ul, in cazul in care acest contract de gaj nu exista, va acorda prioritate, dupa data scadentei, isi va trage prioritar suma aferenta ratei creditului ipotecar, directionand apoi numai sumele suplimentare catre creditul urmaritor care mi-a pus poprire pe conturi m-a mai linistit.
As mai avea o intrebare: care este cuantumul maxim al popririlor salariale, mai exact care este procentul maxim care poate fi oprit din salariu, 1/3 sau 1/2 din valoarea neta a acestuia?
Va multumesc anticipat si imi cer scuze inca o data pentru deranj.
Buna ziua !
In sfera regulilor generale referitoare la retinerile salariale, prevederile alin. (4) al art. 164 din Codul muncii impun limitarea tuturor retinerilor din salariu in fiecare luna la jumatatea salariului net.
Cu stima !