Firma 1 presteaza servicii de proiectare catre firma 2. Conform contractului, firma 2 plateste lunar firmei 1, o suma de bani. Nu s-a incheiat niciodata un proces verbal de receptie lunara a serviciilor efectuate.
De la o anumita data, pe baza unei intelegeri verbale dintre firme, firma 2 plateste numai jumatate din suma din contract, urmand sa plateasca diferenta ulterior, cand va avea incasari. Factura lunara este numai pe jumatate de suma. In factura se precizeaza numai "prestari servicii conform contract", fara vreo precizare privind perioada sau ca suma e partiala.
In acest moment, firma 2 doreste rezilierea contractului, fara a mai plati ceva.
Rezilierea se poate face, conform contractului, numai cu acordul partilor asupra unei perioade de preaviz de 1-3 luni, perioada in care se va face plata lunara.
Ce pot face eu (firma 1) pentru a-mi recupera banii neplatiti?
Rezilierea se poate face si la initiativa mea (firma 1), daca firma 2 nu plateste o luna (conform contract).
Suntem, deci, in acest moment, in situatie de "pat" (de la sah). Eu nu vreau sa reziliez, desi as putea, vrand sa-mi recuperez toti banii. Firma 2 nu mai plateste, doreste rezilierea, dar nu exista acordul firmei 1 privind perioada de preaviz.